12 potraw, które dawniej pojawiały się na wigilijnym stole. Dziś o części już zapomnieliśmy
Wigilia już dziś – magiczny czas, w którym liczy się atmosfera i klimat. Dlatego dbamy o to, aby w domu nie zabrakło choinki, światełek, dekoracji, ale i skupiamy się na tym, aby nie zapomnieć o potrawach.
Dwanaście potraw powinien skosztować każdy z nas, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i szczęściem przez cały kolejny rok
Warto jednak pamiętać, że Wigilia nie zawsze wyglądała tak jak teraz – różnica widoczna jest gołym okiem i dotyczy podawanych dań, a związek ma ze zwyczajami i kulturą danego miejsca.
Przenieśmy się zatem w czasie i poznajmy staropolskie potrawy, które pojawiały się na świątecznym stole
Dziś niewiele osób o nich pamięta, ale w naszej redakcji są osoby, które nadal przyrządzają niektóre z zaprezentowanych potraw. A może u Was w domach jest podobnie?
Kutia
To potrawa, którą można jeszcze spotkać dziś na polskich stołach. Przygotowuje się ją z rodzynek, migdałów, maku i ziaren pszenicy.
Zupa grzybowa
Królowa wśród zup w czasie Wigilii! Najwidoczniej ludzie uważali tak od dawien dawna. W tej staropolskiej zupie znaleźć można było włoszczyznę, śmietanę, cebulę, kaszę perłową, suszone grzyby i przyprawy.
Siemieniatka
To zupa, która pojawiała się najczęściej na stołach na Śląsku. Miała ona chronić przed wszelkimi chorobami i niepowodzeniami. Przyrządzało się ją z konopi, mąki pszennej i kaszy gryczanej.
Zupa migdałowa
Brzmi bardzo egzotycznie, ale taka potrawa pojawiała się na polskich stołach – czasem uznawano ją wręcz za deser. Przygotowywano ją z mielonych migdałów, które zalewano mlekiem, a także dodawano do nich odrobinę ryżu, a dla tych, którzy kochali słodycze, dodawano cukier.
Barszcz z buraków
Znane smaki, które niegdyś wzbogacone były selerem, pietruszką, marchwią, cebulą, wywarem z mięsa i przyprawami.
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami
To taki typ dania, że można je jeść także na śniadanie, choć niegdyś było elementem kolacji wigilijnej. Kaszę jaglaną się praży, później gotuje się z mlekiem, miodem i masłem, a na sam koniec dodaje się śliwki i cynamon.
Zupa piwna
Bardzo prosta w wykonaniu, bo potrzebujesz tylko por, marchewki, seler naciowy, czosnek, wywar warzywny, wędzony boczek, zmielona gorczyca, masło, mąka, żółty ser i piwo.
Tłuczeńce
Nazwa może trochę zmylić, ale to nic innego jak ciastka, które są przygotowane z razowego, czerstwego chleba, wafli, miodu i przypraw.
Kluski z makiem
Wystarczy ugotować kluski i mak. Jeśli ktoś ma ochotę, można dodać cukier.
Pieczona gęś
Pieczono ją z farszem z boczku i kapusty, do tego najczęściej dodawano pieczone ziemniaki.
Kapusta z grzybami
Zna ją chyba każdy z wigilijnej kolacji i tak od setek lat! Nie można zapomnieć oczywiście o kapuście, ale i o cebuli, suszonych grzybach, jałowcu, oleju i przyprawach.
Kisiel z owsa
Aby go wykonać, musimy pamiętać o tym, aby mieć w swojej kuchni: ziarna owsa, grysik owsiany, kefir, przegotowaną i ostudzoną wodę oraz mąkę owsianą. Przygotowanie trwa około 3 dni, a w czasie Wigilii podaje się go z żurawiną lub z makiem.