Sposób na mielone. Ten składnik sprawi, że wyjdą idealnie

    Sposób na mielone. Ten składnik sprawi, że wyjdą idealnie

    Mielone wyjdą idealnie miękkie
    Mielone wyjdą idealnie miękkie
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock
    02.03.2024 16:55

    Kotlety mielone stanowią jedno z najczęściej przygotowywanych dań w polskich gospodarstwach domowych. Ich przyrządzanie jest proste, co czyni je idealnym wyborem na szybki lunch. Być może zdarzyło ci się, że kotlety okazały się być za twarde. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby temu zapobiec.

    Można stwierdzić, że kotlety mielone podane z ziemniakami i burakami są autentycznym przykładem klasyki w naszej narodowej kuchni. Dla wielu osób przynoszą one wspomnienia smaków z lat młodości, kiedy to potrawa ta często gościła na rodzinnym stole, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów.

    Zdarza się jednak, że nawet przy prawidłowym wykonaniu przepisu, kotlety okazują się być twarde. Na pomoc przychodzi tutaj stary, sprawdzony trik, który był znany naszym babciom. Wystarczy dodać do mięsa pewien składnik, by kotlety zawsze były idealnie miękkie.

    Jak zrobić kotlety mielone?

    Przeważnie kotlety mielone przygotowuje się z karkówki lub łopatki wieprzowej, ale dobrze sprawdzi się również mięso wołowe czy drobiowe. Po zmieleniu pół kilograma mięsa, dodaje się do niego pokrojoną w kosteczkę, podsmażoną cebulę, zgnieciony lub drobno posiekany czosnek, wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie i wyciśniętą bułkę oraz około dwóch łyżek bułki tartej. Następnie przyprawia się do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodaje jajko i całość dokładnie miesza.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z tak przyrządzonej masy formuje się kotlety. Aby zapobiec ich klejeniu do dłoni, można zwilżyć ręce zimną wodą. Następnie obtacza się kotlety w panierce i smaży na gorącym tłuszczu.

    Twarde mielone? Dodaj jeden składnik

    Niekiedy, pomimo dokładnego stosowania się do przepisu, kotlety wydają się być twarde. W takiej sytuacji warto zastosować banalnie prosty zabieg, dzięki któremu zawsze będą one soczyste i delikatne.

    Wystarczy dodać do gotowej masy tartego ziemniaka (jeden ziemniak na pół kilograma mięsa), wymieszać całość i smażyć zgodnie z instrukcją. Efekt będzie wsaniały!

    © Materiały WP

    Dołączcie do naszej grupy FB - #Samodbałość. Tutaj będziemy na bieżąco informować o rozmowach, nowych zgłoszeniach. Zapraszamy do nas, weźcie ze sobą przyjaciół. Oczekujemy na Was!

    Masz informację, zdjęcie lub film? Wyślij to do nas przez dziejesie.wp.pl

    Źródło artykułu:WP Kobieta
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także