×

Salmonella w mięsie z indyka. GIS poinformował o wycofaniu produktu ze sprzedaży

Salmonella w mięsie z indyka. Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała komunikat w sprawie mięsa, w którym wykryto obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu może mieć bardzo poważne skutki zdrowotne.

Salmonella w mięsie z indyka

Zaledwie miesiąc temu Główny Inspektorat Sanitarny przestrzegał przed jedzeniem „Papryki słodkiej mielonej”, w której wykryto obecność Salmonelli. Teraz znów pojawił się niepokojący komunikat dotyczący dość popularnego produktu żywnościowego. 

Na oficjalnej stronie Państwowej Inspekcji Sanitarnej możemy znaleźć informację o wykryciu Salmonelli w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka. Produkt przed spożyciem należy koniecznie poddać obróbce cieplnej, ale okazuje się, że bakteria może przetrwać pomimo smażenia czy gotowania. W związku z tym, spożycie mięsa grozi zakażeniem człowieka i wystąpieniem salmonellozy.

Pełna nazwa wspomnianego produktu to mięso z indyka na kotlety „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g. Państwowa Inspekcja Sanitarna przestrzega przed spożyciem produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W sytuacji zaobserwowania u siebie jakichkolwiek objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktu są następujące:

Numer partii: 2261003002

Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wdrożono odpowiednie procedury

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił już o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie. W zakładzie Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno została przeprowadzona kontrola. Udało się ustalić listę dystrybucyjną i wszczęto wdrażanie procedury mającej na celu wycofanie z rynku produktu. Wkrótce nastąpi mycie i dezynfekcja zakładu. Zostaną także pobrane próbki środowiskowe.

Do głównych objawów Salmonelli należą: gorączka wynosząca do 39 st. C, ból brzucha, biegunka, wymioty, nudności oraz bolesne skurcze jelit. Biegunka ma najczęściej postać wodnistą. Mogą się w niej pojawiać także ślady krwi. Zwykle objawy choroby rozwijają się w czasie od 6 do 48 godzin od momentu zakażenia. Choroba z kolei trwa od 4 do 7 dni.

Salmonella jest w szczególności niebezpieczna dla osób starszych oraz dzieci, ponieważ prowadzi do odwodnienia. U osób o słabej odporności bakterie mogą przekroczyć barierę jelitową i sprzyjać rozwojowi sepsy.

Fotografie: Twitter (miniatura wpisu), Imgur, Twitter

Może Cię zainteresować