Przygotowanie zajmie ci 10 minut. To przepyszny deser z trzech składników

    Deser z czekolady i płatków kukurydzianych. Pycha!
    Deser z czekolady i płatków kukurydzianych. Pycha!
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photo20ast

    11.04.2024 08:59

    Zalogowani mogą więcej

    Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

    Jeśli pragniesz, by na twoim stole pojawił się smakowity deser czekoladowy, a brak ci czasu na wypieki, mamy rozwiązanie idealne dla ciebie. Zaraz dowiesz się, jak szybko przyrządzić fantastyczne kulki deserowe wykorzystując tylko 3 składniki. Przygotowanie ich zajmie ci zaledwie 10 minut, a efekt końcowy na pewno cię zadowoli.

    Lepiej zaspokajać ochotę na słodycze w zaciszu domowym, niż kupować je w sklepie. Gdy decydujemy się na gotowe produkty, niestety musimy liczyć się z tym, że poza cukrem, otrzymamy również cały szereg niepożądanych dodatków, takich jak barwniki, utwardzacze czy konserwanty, coś co pejoratywnie można by nazwać "chemicznym śmieciami". Osobiście wolimy unikać tego typu "atrakcyjnych" dodatków, które są oferowane przez przemysł producentów słodyczy.

    Gdy brak jest czasu na tworzenie skomplikowanych wypieków domowych, a pragnienie słodkiego nie daje spokoju, najlepszym wyjściem jest sięgnąć po prosty, ale sprawdzony przepis. Prezentujemy sposób na czekoladowe kulki, które możesz stworzyć zaledwie z trzech składników: czekolady (albo masy kajmakowej), masła oraz płatków śniadaniowych. Wybierając płatki, zaleca się zwrócenie uwagi na skład, by uniknąć tych zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, sól czy regulatory kwasowości.

    Jeśli masz już potrzebne składniki, przystąpmy do przepisu. Śledź podane kroki, a potem delektuj się wspaniałym deserem. Życzymy powodzenia!
    Składniki:

    Ekspresowy czekoladowy deser

    - 100 g czekolady (polecamy mleczną),
    - 1 łyżka masła,
    - 1 szklanka płatków kukurydzianych.

    Jak to zrobić:

    1. Czekoladę posiekaj. Przenieś do rondelka, dodaj do niej łyżkę masła. Roztop składniki na małym ogniu.
    2. Gdy składniki się połączą, wsyp szklankę płatków kukurydzianych. Dobrze wymieszaj, a następnie wyłącz gaz. Odstaw masę do przestygnięcia.
    3. Gdy masa stanie się wystarczająco chłodna, aby można było formować z niej kulki za pomocą rąk, uformuj je, a potem odłóż na talerz i poczekaj, aż całkowicie stwardnieją. I gotowe – możesz cieszyć się swoim pysznym deserem. Smacznego!
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl