Niektóre produkty spożywcze hamują rozwój koronawirusa. Ważne odkrycie naukowców
Najnowsze badania naukowców wykazały, że istnieją produkty hamujące rozwój koronawirusa. Wszystko dzięki zawartym w nich związkach.
Produkty hamujące rozwój koronawirusa
Od początku pandemii koronawirusa naukowcy z całego świata prowadzą nad nim szczegółowe badania. To pozwoliło stworzyć im szczepionkę, która wkrótce trafi do obiegu. Wiemy także, jakie skutki wywołuje w naszym organizmie zakażenie SARS-CoV-2, to m.in.: mgła mózgowa, nerwobóle, przewlekłe zmęczenie czy problemy z zębami.
Naukowcy z North Carolina State University dokonali kolejnego odkrycia. Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze mogą hamować rozwój koronawirusa w organizmie. Mowa m.in. o produktach takich jak:
- Gorzka czekolada,
- Zielona herbata,
- Kakao,
- Winogrona odmiany muscadine.
Dlaczego tak się dzieje?
Prof. De-Yu Xie, autor publikacji zamieszczonej na łamach Frontiers in Plant Science zaznaczył, że chodzi o niektóre składniki zawarte w tych produktach:
Nasze laboratorium zajmuje się m.in. poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu.
Komputerowe symulacje i badania in vitro wykazały, że składniki obecne w wyżej wymienionych produktach przyłączają się do fragmentów proteazy, blokując jej działanie. Proteaza to inaczej enzymy potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania.
Jak tłumaczy naukowiec:
Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję.
Winogrona i zielona herbata działają najlepiej
Okazuje się, że szczególnie silne działanie proteazy hamowały związki obecne w winogronach i zielonej herbacie. Natomiast substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały jej aktywność o połowę:
Zielona herbata zwiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki
– powiedział prof. Xie.