×

Niektóre produkty spożywcze hamują rozwój koronawirusa. Ważne odkrycie naukowców

Najnowsze badania naukowców wykazały, że istnieją produkty hamujące rozwój koronawirusa. Wszystko dzięki zawartym w nich związkach.

Produkty hamujące rozwój koronawirusa

Od początku pandemii koronawirusa naukowcy z całego świata prowadzą nad nim szczegółowe badania. To pozwoliło stworzyć im szczepionkę, która wkrótce trafi do obiegu. Wiemy także, jakie skutki wywołuje w naszym organizmie zakażenie SARS-CoV-2, to m.in.: mgła mózgowa, nerwobóle, przewlekłe zmęczenie czy problemy z zębami.

Naukowcy z North Carolina State University dokonali kolejnego odkrycia. Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze mogą hamować rozwój koronawirusa w organizmie. Mowa m.in. o produktach takich jak:

  • Gorzka czekolada,
  • Zielona herbata,
  • Kakao,
  • Winogrona odmiany muscadine.

Dlaczego tak się dzieje?

Prof. De-Yu Xie, autor publikacji zamieszczonej na łamach Frontiers in Plant Science zaznaczył, że chodzi o niektóre składniki zawarte w tych produktach:

Nasze laboratorium zajmuje się m.in. poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu.

Komputerowe symulacje i badania in vitro wykazały, że składniki obecne w wyżej wymienionych produktach przyłączają się do fragmentów proteazy, blokując jej działanie. Proteaza to inaczej enzymy potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania.

Jak tłumaczy naukowiec:

Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję.

Winogrona i zielona herbata działają najlepiej

Okazuje się, że szczególnie silne działanie proteazy hamowały związki obecne w winogronach i zielonej herbacie. Natomiast substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały jej aktywność o połowę:

Zielona herbata zwiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki

– powiedział prof. Xie.

Należy jednak pamiętać, że tych produktów spożywczych nie należy stosować jako lekarstwo na koronawirusa.

*Zdjęcia mają charakter poglądowy
Źródła: news.ncsu.edu, indianexpress.com, wiadomosci.onet.pl
Fotografie: Pixabay

Może Cię zainteresować