Połóż je na grilla. Tego smaku długo nie zapomnisz

    Połóż je na grilla. Tego smaku długo nie zapomnisz

    Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
    Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
    Źródło zdjęć: © Canva | Sofiia Potanina
    07.04.2024 12:21

    Nadchodzi sezon grillowania na świeżym powietrzu, co z pewnością cieszy wielu miłośników mięsnych potraw z grilla. Jak się okazuje, na naszym stole oprócz mięsa mogą królować też inne przysmaki. Doskonałym przykładem są pieczarki, które idealnie sprawdzą się na grillu.

    Ciekawą propozycją dla wszystkich entuzjastów grillowania są pieczarki, które można w przyrządzić w prosty i szybki sposób. Już niedługo sam możesz się przekonasz, że sięgnięcie po grillowane pieczarki jest prostym kulinarnym i jednocześnie rozsądnym wyborem. Pieczarki z grilla zachwycają swoją delikatnością, bogactwem smaków oraz są zdrowym dodatkiem do posiłku.

    Artykuł kontynuowany jest pod zamieszczonym materiałem wideo

    By jednak owe grzyby mogły zasłużenie zająć miejsce na ruszcie, konieczne jest ich należyte przygotowanie. Będziemy potrzebować podstawowych, niedrogich składników: masła, soli czosnkowej (alternatywnie lub jako dodatek: sos sojowy), które nadadzą naszym pieczarkom smakowitego koloru, a także pieprzu i pietruszki. Proste, prawda? A zarazem niezmiernie smakowite. Przygotuj swój grill i zaczynaj!

    Pieczarki z grilla

    Składniki:

    • pieczarki,
    • sól czosnkowa (jako opcja lub w połączeniu: sos sojowy),
    • masło,
    • pietruszka,
    • pieprz.

    Przyrządzanie:

    Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!
    Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!© Canva | Alexandr Milodan
    1. Umyj pieczarki. Pamiętaj, nie ma konieczności obierania ich. Usuń jedynie zbyt długie ogonki.
    2. Następnie roztop masło w garnku. Dodaj do niego sól czosnkową, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Wlej też trochę sosu sojowego, aby pieczarki uzyskały intensywniejszy kolor. Mając na uwadze, że sos sojowy jest dość słony, zaleca się zmniejszenie ilości soli czosnkowej w przypadku użycia sosu.
    3. Przygotowaną mieszanką smaruj pieczarki, a później nabijaj je na wcześniej namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
    4. Teraz czas, aby pieczarki znalazły się na rozgrzanym grillu. Grilluj je z każdej strony do momentu, aż staną się miękkie i nabiorą złocistego koloru. Zachowaj cierpliwość: może to zająć około 15-20 minut. Efekt końcowy z pewnością przekona Cię, że było warto czekać. Pieczarki z grilla smakują wybornie!
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także