Po 40‑tce nie daj się starości! TOP 3 produktów, które spowolnią zegar biologiczny

    Starzenie się jest procesem nieuniknionym. Ale, co ważne, można go w pewnym stopniu opóźnić. Określone produkty spożywcze, zwłaszcza po przekroczeniu 40. roku życia, jedzone regularnie, mogą być kluczem do zachowania młodego wyglądu i poprawy samopoczucia.

    Sos żurawinowy
    Sos żurawinowy
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SpaPartners

    28.02.2024 08:58

    Zalogowani mogą więcej

    Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

    Czterdzieste urodziny są często postrzegane jako symboliczny moment w społeczeństwie. Dlaczego właśnie ten wiek ma takie znaczenie? Zdaniem badaczy, to właśnie wtedy wkraczamy w średni wiek. Eliott Jacques, uznany psycholog z Kanady, opisał także związany z tym okresem kryzys wieku średniego. Czterdzieści lat to także motyw często obecny w popkulturze, symbolizujący pożegnanie z młodością.

    Biologicznie, wiek ten to punkt zwrotny w życiu dorosłego człowieka. Dochodzi do redukcji masy mięśniowej, obniża się tempo metabolizmu i dochodzi do zmian hormonalnych. Zwiększa się również zagrożenie różnymi schorzeniami, od miażdżycy po choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra również traci na wilgotności i elastyczności, co można łatwo zauważyć, patrząc w lustro. Pojawia się pytanie, czy ten proces można zatrzymać?

    Jeżeli nie żyjesz w świecie magii, gdzie każdy czarodziej jest w stanie przyrządzić eliksir młodości, nie powinieneś mieć złudzeń. Nie da się całkowicie zatrzymać procesu starzenia. Można jednak próbować go spowolnić, stosując naturalne metody i odpowiednią dietę.

    Niemożliwe i możliwe

    W kontekście diety często podkreśla się, że należy unikać słodyczy, tłustego mięsa, masła i niektórych szczególnie słodkich owoców. Ale zamiast skupiać się na tym, czego nie można spożywać, lepiej wybrać kilka produktów spożywczych, które warto włączyć do swojej diety po 40. roku życia, nawet codziennie. Oto trzy, których nie powinno zabraknąć:
    Dieta wpływa na kondycję skóry
    Dieta wpływa na kondycję skóry© Canva | A's Images

    - Awokado. Jest bogate w korzystne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E i glutation. Te trzy komponenty pomagają w regeneracji skóry, spowalniają jej starzenie się, przyspieszają gojenie ran i zmniejszają przebarwienia skórne.

    - Siemię lniane. To kolejny produkt, za którym przemawia wiele argumentów, w tym zwalczanie starzenia się organizmu. Dzięki obecności białek, witamin, przeciwutleniaczy oraz korzystnych tłuszczy roślinnych, siemię lniane wspiera zdrowie ciała.

    - Żurawina. Łącząc przyjemne z pożytecznym, żurawina świetnie wpływa na spowolnienie procesów starzenia. W okresie menopauzy zapewnia ochronę przed uderzeniami gorąca i ma działanie profilaktyczne wobec chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Warto rozpocząć jej spożywanie już po 40. roku życia.

    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.