To dieta odpowiada za 30% nowotworów! Eksperci nie mają już złudzeń
Wkładamy je do koszyka, płacimy za nie i zabieramy do swoich domów. Myślimy głównie o tym, by były smaczne i pożywne. Ale czy zastanawiamy się, jaki wpływ będą miały na nasze zdrowie? Eksperci nie mają wątpliwości co do tego, że zła dieta karmi komórki rakowe i odpowiada za 30% nowotworów (lub więcej). Niektórych produktów nigdy byśmy nie podejrzewali o to, że mogą wywoływać raka.
Odpowiada za 30% nowotworów
Zła dieta zwiększa ryzyko raka – tak często słyszmy to zdanie, że traktujemy je jak frazes. Tymczasem jest to poważny problem, który narasta. Zdaniem ekspertów, około jednej trzeciej nowotworów można byłoby zapobiec, dbając o zdrową dietę.
Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę przynajmniej 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta
– wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności i psychodietetyk z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.
W wielu przypadkach mamy świadomość, że konkretny produkt jest niezdrowy. Ale są i takie produkty, których nie podejrzewalibyśmy o to, że mogą się przyczynić do powstawania raka. Dlatego warto wnikliwie przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i wyeliminować to, co nam szkodzi.
Czarna lista produktów
Jak podkreśla Joanna Mulik-Buczma w rozmowie z WP abcZdrowie, za „karmienie raka” odpowiadają zarówno składniki pierwotne żywności, jak również związki chemiczne dodawane do produktów (konserwanty i związki powstające z naturalnych składników żywności w procesie jej przetwarzania, czyli wędzenia, gotowania czy pieczenia).
Na „czarnej liście”, zdaniem ekspertów, znajdują się:
#Konserwy i sól:
- produkty wysoko przetworzone, np. hamburgery, krokiety
- zupy instant i sosy w proszku
- wędliny i inne wyroby mięsne
- gotowe mieszkanki przypraw
- słone przekąski: chipsy ziemniaczane, krakersy, frytki, tosty
Second World Cancer Research Fund podkreśla, że każdy dodatkowy gram soli na dzień zwiększa ryzyko raka żołądka o osiem procent!
#Cukier:
- słodycze
- lody
- słodkie napoje
- jogurty obfitujące w cukier
- produkty piekarnicze i cukiernicze zawierające rafinowaną mąkę
#Orzechy ziemne (nie tylko solone):
- orzechy i nasiona sprzedawane na wagę, z otwartych opakowań
- orzechy i pestki importowane spoza terenu Unii Europejskiej
Dla wielu z nas ta pozycja na „czarnej liście” może okazać się zaskoczeniem. Joanna Mulik-Buczma w rozmowie z WP abcZdrowie wyjaśnia, że należy uważać na produkty, które mogą być skażone przez aflatoksyny:
W Polsce zanieczyszczone aflatoksynami są najczęściej produkty pochodzące z importu – orzechy arachidowe i brazylijskie, pistacje, kukurydza i ryż oraz produkty z nich wytwarzane, czyli masło orzechowe, mąka, ciastka, płatki zbożowe itp.
– wylicza ekspertka.