×

To dieta odpowiada za 30% nowotworów! Eksperci nie mają już złudzeń

Wkładamy je do koszyka, płacimy za nie i zabieramy do swoich domów. Myślimy głównie o tym, by były smaczne i pożywne. Ale czy zastanawiamy się, jaki wpływ będą miały na nasze zdrowie? Eksperci nie mają wątpliwości co do tego, że zła dieta karmi komórki rakowe i odpowiada za 30% nowotworów (lub więcej). Niektórych produktów nigdy byśmy nie podejrzewali o to, że mogą wywoływać raka.

Odpowiada za 30% nowotworów

Zła dieta zwiększa ryzyko raka – tak często słyszmy to zdanie, że traktujemy je jak frazes. Tymczasem jest to poważny problem, który narasta. Zdaniem ekspertów, około jednej trzeciej nowotworów można byłoby zapobiec, dbając o zdrową dietę.

Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę przynajmniej 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta

– wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności i psychodietetyk z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

W wielu przypadkach mamy świadomość, że konkretny produkt jest niezdrowy. Ale są i takie produkty, których nie podejrzewalibyśmy o to, że mogą się przyczynić do powstawania raka. Dlatego warto wnikliwie przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i wyeliminować to, co nam szkodzi.

Czarna lista produktów

Jak podkreśla Joanna Mulik-Buczma w rozmowie z WP abcZdrowie, za „karmienie raka” odpowiadają zarówno składniki pierwotne żywności, jak również związki chemiczne dodawane do produktów (konserwanty i związki powstające z naturalnych składników żywności w procesie jej przetwarzania, czyli wędzenia, gotowania czy pieczenia).

Na „czarnej liście”, zdaniem ekspertów, znajdują się:

#Konserwy i sól:

  • produkty wysoko przetworzone, np. hamburgery, krokiety
  • zupy instant i sosy w proszku
  • wędliny i inne wyroby mięsne
  • gotowe mieszkanki przypraw
  • słone przekąski: chipsy ziemniaczane, krakersy, frytki, tosty

Second World Cancer Research Fund podkreśla, że każdy dodatkowy gram soli na dzień zwiększa ryzyko raka żołądka o osiem procent!

#Cukier:

  • słodycze
  • lody
  • słodkie napoje
  • jogurty obfitujące w cukier
  • produkty piekarnicze i cukiernicze zawierające rafinowaną mąkę

#Orzechy ziemne (nie tylko solone):

  • orzechy i nasiona sprzedawane na wagę, z otwartych opakowań
  • orzechy i pestki importowane spoza terenu Unii Europejskiej

Dla wielu z nas ta pozycja na „czarnej liście” może okazać się zaskoczeniem. Joanna Mulik-Buczma w rozmowie z WP abcZdrowie wyjaśnia, że należy uważać na produkty, które mogą być skażone przez aflatoksyny:

W Polsce zanieczyszczone aflatoksynami są najczęściej produkty pochodzące z importu – orzechy arachidowe i brazylijskie, pistacje, kukurydza i ryż oraz produkty z nich wytwarzane, czyli masło orzechowe, mąka, ciastka, płatki zbożowe itp.

– wylicza ekspertka.

Fotografie: Freepik (miniatura wpisu),