Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem – twierdzą brytyjscy naukowcy z University of Birmingham. Badania próbek nie pozostawiają wątpliwości.
Badania brytyjskich naukowców
O tym, że poziom witaminy D w organizmie może być kluczowy dla podatności na infekcję koronawirusem, naukowcy wspominają od dawna. Już wiosną tego roku zespół specjalistów z amerykańskiego University of Chicago Medicine opublikował wyniki badań opracowane na podstawie dokumentacji medycznej 489 pacjentów, u których przed rokiem zmierzono poziom witaminy D.
Podczas pandemii wszyscy pacjenci zostali poddani testom na obecność koronawirusa. Okazało się, że u pacjentów z niedoborem witaminy D ( czyli o stężeniu nie przekraczającym 20 ng/ml) zakażenie koronawirusem występuje dwukrotnie częściej niż u pacjentów z prawidłowym poziomem witaminy D w organizmie.
Wnioski amerykańskich naukowców potwierdził właśnie zespół brytyjskich badaczy z University of Birmingham. Badaniu poddano próbki krwi pobrane od 392 pracowników National Health Service w maju tego roku.
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko
Prześledzenie dokumentacji medycznej pracowników brytyjskiej służby zdrowia, nie tylko lekarzy, lecz także pielęgniarek, fizjoterapeutów, radiologów i pracowników administracji dało zaskakujące rezultaty. Spośród wszystkich osób z zaniżonym poziomiem witaminy D, aż 72 proc. uzyskało wynik dodatni testu na przeciwciała koronawirusa. To oznacza, że zostali już zakażeni, a ich organizmy zdołały zwalczyć infekcję. Z kolei wśród osób z prawidłowym poziomiem witaminy D zakażonych było nie więcej niż 51 proc.
To potwierdza teorię, że osoby, które nie cierpią na niedobory witaminy D, są mniej podatne na zakażenie koronawirusem niż te, które mają jej w organizmie za mało.
Brytyjscy naukowcy wykryli przy okazji, że niedobór witaminy D często dotyka osób czarnoskórych, Azjatów oraz należących do innych mniejszości etnicznych. Jej poziom zmienia się również w zależności od wieku, płci i masy ciała. Gdyby przedstawić modelowy przykład osoby z niedoborem witaminy D, byłby to młody mężczyzna, czarnoskóry lub Azjata z nadwagą.
Jak udało się ustalić, poziom witaminy D wpływ także na sposób przechodzenia zakażenia koronawirusem. Osoby z niedoborem częściej niż inne skarżyły nie na dolegliwości bólowe i gorączkę. Jak komentuje profesor David Thickett z University of Birmingham:
Nasze badania pokazały, że istnieje podwyższone ryzyko zachorowania na Covid-19 u pracowników służby zdrowia z deficytem witaminy D.