×

Naturalne wspomaganie organizmu przy COVID-19. Naukowcy mają kilka rad

Naturalne wspomaganie organizmu przy COVID-19 jest jedną z najbardziej istotnych form walki z wirusem. To, co jemy i pijemy, a także kondycja naszych jelit, ma kluczowy wpływ na to, jak radzimy sobie z infekcjami. W wielu przypadkach wystarczą niewielkie zmiany w swoich nawykach żywieniowych, aby zdrowie wyraźnie na tym zyskało. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Naturalne wspomaganie organizmu przy COVID-19

Mówiąc o odporności nie sposób nie wspomnieć o prozdrowotnych właściwościach kiszonej kapusty i innych kiszonkach, również w odniesieniu do COVID-19, co potwierdzają badania. Spójrzmy na jedno z nich.

Epidemiolog z londyńskiego King’s College, prof. Tim Spector, wraz ze swoim zespołem stworzył w marcu 2020 roku aplikację mobilną Zoe COVID Symptom Study. Aplikacja szybko zyskała ogromną popularność – dziś liczy już ponad 4,5 mln użytkowników. W aplikacji możemy raportować objawy i przebieg choroby, wyniki testów na COVID-19, a także dzielić się swoją dietą, która ma nieodzowne znaczenie w kontekście odporności i walki z wirusem. Gromadzone w ten sposób dane stały się zbiorem informacji i źródłem zależności pomiędzy kilkoma istotnymi zmiennymi. Naukowcy mogli w ten sposób ocenić, czy istnieje i jaka jest korelacja pomiędzy dietą, ryzykiem zakażenia i ciężkimi objawami zakażenia wirusem SARS-CoV-2.

Badanie objęło blisko 600 tys. osób. Wykazano, że hospitalizacji w wyniku zakażenia COVID-19 było aż o 40% mniejsze u ludzi, którzy stosowali dietę bogatą w produkty roślinne i wspomniane wcześniej kiszonki, które mają zbawienny wpływ dla mikrobiomu jelit.

Zbawienne właściwości kiszonek

Kiszonki, czyli produkt sfermentowane, zawierają nie tyle żywe bakterie (probiotyki), ale również składniki, które nie ulegają trawieniu. Skutecznie pobudzają natomiast wzrost lub aktywność korzystnych, obecnych w jelicie grubym bakterii, tzw. prebiotyków.

Witamina D w ochronie przed COVID-19

Czy witamina D również chroni przed ciężkim przebiegiem zakażenia koronawirusem? Badacze odkryli związek pomiędzy niedoborem tej witaminy a ciężkim przebiegiem COVID-19. Należy pamiętać, aby zadbać o jej odpowiedni poziom, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do słońca (słońce to najlepsze źródło witaminy D).

Przez optymalne stężenie witaminy D w organizmie rozumie się wartość 31-50 ng/ml dla osób dorosłych, 23 ng/ml dla młodzieży i 40 ng/ml dla osób w podeszłym wieku. Poziom w zakresie 11-20 ng/ml uważa się za umiarkowany niedobór.

Cynk w ochronie przed COVID-19

O roli cynku dla przebiegu COVID-19 donosili specjaliści z hiszpańskiego Uniwersytetu Pompeu Fabry. Badacze uważają, że stężenie cynku działa na dwa sposoby: reguluję pracę układu odpornościowego i ogranicza namnażanie się wirusa w zainfekowanych komórkach.

W badaniu wzięło udział 249 pacjentów w średnim wieku 65 lat. Badacze wykazali, że niskie stężenie cynku wiązało się w wielu przypadkach z silniejszym stanem zapalnym i średnio 3-krotnie dłuższym pobytem w szpitalu z powodu zakażenia. Zmarła 1 na 5 osób z niskim poziomem cynku i tylko 1 na 20 pacjentów z wysokim stężeniem tego pierwiastka. U osób, które wygrały walkę z wirusem, stężenie cynku wahało się w granicach 62 μg/dl, podczas gdy u pacjentów, którzy zmarli wynosiło średni o 49 μg/dl.

Inne czynniki mające wpływ na przebieg COVID-19

Z badań wynika, że oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, wieku czy chorób towarzyszących na przebieg zakażenia COVID-19 mają wpływ również takie czynniki jak odpowiedni poziom glukozy i sodu we krwi, a także uwarunkowania genetyczne. Ostatnie badania potwierdziły również, że zwykłe przeziębienie może pomóc w walce z wirusem, a naukowcy mają na to niezbite dowody.

Choć swoją odporność przeciw COVID-19 można wspomóc na wiele różnych sposobów, m.in. poprzez zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę, suplementację czy aktywność fizyczną, naukowcy z King’s College podkreślają, że jedynym skutecznym sposobem w tym przypadku jest zaszczepienie się. Przypomnijmy, że szczepienia przeciwko COVID-19 znacząco ograniczają ryzyko ciężkiego przebiegu choroby, hospitalizacji, a przede wszystkim zgonu.

Źródła: wyborcza.pl, www.termedia.pl
Fotografie: Flickr (miniatura wpisu), www.flickr.com

Może Cię zainteresować