×

7 niebezpiecznych dań, których spożycie w niektórych przypadkach grozi nawet śmiercią

Co kraj to obyczaj, dlatego nie ma się co dziwić, że ludzie z różnych zakątków świata potrafią jeść najróżniejsze rzeczy. Nasuwa się jednak pytanie, czy danie może być do tego stopnia smaczne, że zaryzykowałbyś życie, aby spróbować, jak smakuje?

Okazuje się, że istnieje na świecie wiele wykwintnych, a zarazem niebezpiecznych przysmaków, które mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia, a nawet życia, jeśli tylko przygotujemy je w nieodpowiedni sposób.

Specjalnie dla nieustraszonych smakoszy przygotowaliśmy listę najbardziej niebezpiecznych potraw świata. Miejcie się na baczności!

#1 Usmażona tarantula

Usmażona tarantula jest lokalną potrawą w Kambodży. Miękkie mięso i chrupiąca skórka pająka smażona jest w oleju czosnkowym. W kolejce do tego dania ustawiają się zarówno miejscowi mieszkańcy, jak i turyści.

Należy być jednak wyjątkowo ostrożnym – w kłach pająków znajduje się silna trucizna. Nieprofesjonalnie przygotowane danie może doprowadzić do śmierci.

#2 Lek, który zabija

Datura przez lata była uznawana za zioło lecznicze. W rzeczywistości jest to jednak toksyczna roślina. Nadużywanie nasion datury może być przyczyną utraty pamięci, zwiększonej częstotliwości bicia serca czy halucynacji. Przedawkowanie może prowadzić do śmierci.

#3 Pikantne krewetki koktajlowe

W przeciwieństwie do klasycznych koktajli z krewetek, ten jest podawany z pikantnym sosem, który zawiera duże ilości chrzanu. Koktajl jest do tego stopnia ostry, że niektórzy stracili przytomność podczas jego próbowania.

#4 Ryba w ługu

Lutefisk to tradycyjna potrawa pochodząca z krajów skandynawskich. Marynowany dorsz jest gotowany w roztworze z ługu. Po kilku dniach ryby zostają przemywane wodą i poddawane obróbce cieplnej. W rezultacie wyglądają jak prześwitująca masa galaretowata i mają intensywny zapach. Danie to jest podawane zazwyczaj na Boże Narodzenie z gotowanymi ziemniakami i warzywami.

#5 Najostrzejsze papryki świata

Naga Jolokia trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa i jest uznawana za najostrzejszą papryczkę świata. Zawiera kapsaicynę, która może być śmiertelnie niebezpieczna. Naga Jolokia jest używana w kuchniach w minimalnych ilościach, gdyż nawet jeden gram tego produktu może doprowadzić do śmierci. Papryczki są natomiast regularnie wykorzystywane w rolnictwie do odstraszania zwierząt z pól uprawych i mieszkań.

#6 Trujące owoce

Bligia pospolita jest tradycyjnym składnikiem jamajskiej kuchni. W przypadku tego owocu, tylko jego miąższ jest jadalny. Niedojrzałe mogą być niebezpieczne – zawierają toksyny i niewłaściwe przygotowane mogą prowadzić do śmierci.

#7 Ośmiornica, która może sprawić, że się udusisz

San-nakji jest jedną z najdroższych, a zarazem wykwintnych dań kuchni koreańskiej. Pokrojona na kawałki ośmiornica wciąż żyje, podczas gdy jest podawana na stół! Zdaniem smakoszy żywa ośmiornica ma jeszcze bardziej wykwintny smak niż gotowana. Istnieje jednak pewne niebezpieczeństwo – jej zawijające się podczas spożywania macki mogą prowadzić do uduszenia. Tradycyjnie takie danie jest podawane z nasionami sezamu i z różnymi sosami.