×

Najdroższa kawa świata, to już nie ta, która powstaje z odchodów cywet

Najdroższa kawa świata, to już nie Kopi Luwak. Ta kawa, pozyskiwana z odchodów cywet, już nie przoduje w rankingu. Sprawdź, jakie gatunki są obecnie uznawane za najlepszą kawę na świecie.

Najdroższa kawa świata prosto z odchodów

Najdroższa kawa świata, czyli, jak do niedawno uważano, Kopi Luwak, pochodzi z indonezyjskiej wyspy Sumatra. Tam właśnie żyją małe zwierzątka, nazywane przez mieszkańców Sumatry luwakami, a w Polsce znane jako cywety. Żywią się dojrzałymi owocami kawowca, jednak ich organizmy nie są w stanie do końca strawić twardych ziaren. Luwaki wydalają więc wstępnie przetrawione ziarna w postaci odchodów. Po ich zebraniu i oczyszczeniu powstaje najdroższa kawa świata z odchodów, Kopi Luwak.

Ten, kontrowersyjny zresztą, proces pozyskiwania kawy został z czasem zaadaptowany do warunków tajskich, z wykorzystaniem układu trawiennego słoni. W ten sposób powstał gatunek Black Ivory Cofee. Pomysł wydawał się świetny, biorąc pod uwagę wielkość słonia w porównaniu do małego, przypominającego łasicę luwaka. Słonie jednak zawiodły i wypuszczają na rynek zaledwie 30 kilogramów Black Ivory rocznie, podczas gdy luwaki, wliczając osobniki przetrzymywane w niewoli tylko w celu produkcji najdroższej kawy na świecie, produkują 400 kilogramów ziaren rocznie.

Najdroższa kawa na świecie – jak powstaje?

Oprócz dwóch wymienionych gatunków, przepuszczanych przez zwierzęcy układ trawienny, za najdroższe i najbardziej pożądane gatunki na świecie uchodzą cztery rodzaje kawy, których produkcja jest niezależna od zwierząt.

Zalicza się do nich kawę El Injerto, produkowaną przez rodzinną plantację w Huehuetenango w Gwatemali. Obecnie u sterów firmy stoi czwarte pokolenie plantatorów. Proces produkcji El Injerto stanowi rodzinną tajemnicę.

Innym spośród najdroższych kaw na świecie jest gatunek St. Helena pochodzący z wyspy, na której ostatnie lata życia spędził na zesłaniu Napoleon Bonaparte. Jako jedyna z najcenniejszych kaw na świecie nadaje się do podania jako espresso.

Do najdroższych gatunków kawy zaliczany jest także gatunek Jamaica Blue Mountain, hodowany na plantacji o powierzchni zaledwie 7 tysięcy hektarów, położonej na wysokości od 915 do 1570 m n.p.m. To właśnie unikatowe położenie i klimat przesądzają o wartości tego gatunku kawy. Ziarna z reguły sprzedawane są w formie niepalonej.

Z kolei pochodzący z plantacji Hacienda La Esmeralda w Panamie gatunek Esmeralda Special jest laureatem największej ilości nagród i wyróżnień w najsłynniejszych konkursach kawy na świecie. Jest trudna do zdobycia, bo zbiory odbywają się tylko raz w roku, a ziarna sprzedawane są na specjalnej aukcji.

Najdroższa kawa świata – ile kosztuje?

Osławiona Kopi Luwak kosztuje średnio 2 tysiące złotych za kilogram. Turyści często zaopatrują się w nią podczas wycieczek do krajów azjatyckich, chwaląc się potem, że kupili ją w wyjątkowo okazyjnej cenie. Niestety, zazwyczaj nie jest to kawa oryginalna. Kopi Luwak jest bowiem nie tylko najsławniejszą, lecz także najczęściej podrabianą kawą na świecie.

Za kilogram przetrawionej przez słonia kawy Black Ivory trzeba zapłacić ponad 1100 dolarów. Wychodzi ok. 150 złotych za filiżankę…

Cena Esmeralda Special jest trudna do ustalenia, ze względu na to, że zbiory są sprzedawane na aukcji. Uśredniając, kupując kilogram tej kawy trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu 2 tysięcy złotych. Kilogram Jamaica Blue Mountain kosztuje ok. 1230 złotych.

Na tle czterech wymienionych gatunków najdroższych kaw świata, St. Helena i El Injerto prezentują się, można powiedzieć, skromnie. Kilogram St. Heleny można kupić już za 530 złotych, a El Injerto – za 400 zł.

Źródła: biznes.wprost.pl, www.konesso.pl
Fotografie: Pixabay (miniatura wpisu), Pixabay

Może Cię zainteresować

zamknij