Na Wielkanoc robię wyjątkowy sernik. Nie ma w nim sera

    Na Wielkanoc robię wyjątkowy sernik. Nie ma w nim sera

    Sernik na Wielkanoc będzie pyszny i puszysty. Wystarczy jeden nietypowy dodatek
    Sernik na Wielkanoc będzie pyszny i puszysty. Wystarczy jeden nietypowy dodatek
    Źródło zdjęć: © Canva | Ahanov Michael
    29.03.2024 15:30

    Fluffy i delikatny - sernik nie zawierający sera jest doskonałym deserem na święta wielkanocne. Brak twarogu w składnikach powoduje, że ciasto jest bardziej lekkie. Jest to świetna opcja dla osób na diecie lub dla tych, którzy chcą wypróbować coś nowego.

    Sernik jest wypiekiem, który zagościł na stołach podczas wszelkich uroczystości. Istnieje wiele przepisów - niektórzy pieką go bez spodu, inni wykorzystują rozdrobnione ciasteczka, a kwestia dodawania rodzynek wywołuje dyskusje od lat. Ale ten przepis odbiega od normy, ponieważ nie znajdziesz w nim... sera.

    Dalsza część artykułu dostępna jest pod materiałem wideo.

    Sernik tylko że bez sera - jak to możliwe?

    Sekret tego sernika to zamiana tradycyjnego twarogu na jogurt naturalny lub grecki. Sprawia to, że ciasto jest miękkie, puszyste i mniej kaloryczne. Idealnie pasuje do dodatku owoców jagodowych takich jak maliny, jeżyny, borówki, jagody czy truskawki.

    Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy
    Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy© Canva | Arx0nt

    Do ciasta możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cytrynowego. Jako alternatywę dla owoców jagodowych możesz wybrać inne dodatki, takie jak czekolada, orzechy lub kokos. Mój przepis błyskawicznie zdobył serca mojej rodziny, które nie zażądały powrotu do klasycznej wersji.

    Składniki:

    • 5 jaj,
    • 300 g cukru pudru,
    • 800 g jogurtu naturalnego,
    • pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
    • 70 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
    • 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią.


    Przepis krok po kroku:

    1. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, lub wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Żółtka ubij z połową cukru pudru do uzyskania jasnej, puszystej masy.
    3. Białka ubij na sztywno. Dodaj resztę cukru pudru oraz cukier wanilinowy, a następnie delikatnie połącz składniki.
    4. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
    5. Piekarnik nagrzej do temperatury 160-170°C.
    6. Na dno piekarnika umieść dużą blachę z gorącą wodą.
    7. Tortownicę umieść na ruszcie nad blachą z wodą.
    8. Ponownie na dno piekarnika umieść dużą blachę z gorącą wodą.
    9. Wypiekaj około 80 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także