Przed swoją restauracją ustawiła lodówkę… Kiedy dowiesz się dlaczego to zrobiła, nie będziesz mógł powstrzymać łez!
Bezinteresowna pomoc drugiemu człowiekowi to bardzo piękna, a zarazem szlachetna inicjatywa, która pokazuje, że w ludziach drzemie dobro i jeśli tylko tego naprawdę chcemy możemy dokonywać niezwykłych rzeczy, a jednocześnie ułatwić i wesprzeć tych, którzy nie radzą sobie z sytuacją w jakiej obecnie się znaleźli.
Pappadavada to wyjątkowa restauracja, która działa w Kochi w południowych Indiach. Cóż jest takiego wyjątkowego w tym lokalu, że mówi się o nim ostatnio w różnych zakątkach świata?
Otóż jego właścicielka znalazła sposób jak pomóc osobom bezdomnym. Tuż przed swoją restauracją zdecydowała się ulokować lodówkę z niewykorzystaną żywnością. Lodówka ma nawet swoją nazwę, a mianowicie określana jest mianem „Nanma Maram”, co oznacza „Drzewo Dobroci”.
Szczegóły odnośnie niesamowitej inicjatywy znajdziesz poniżej!
Pomysłodawczynią projektu jest właścicielka restauracji – Minu Pauline. Kobieta pewnej nocy zobaczyła bezdomną, która szukała jedzenia w koszu na śmieci. Sytuacja ta doprowadziła do tego, że Minu postanowiła działać i znaleźć sposób jak pomóc potrzebującym.
Minu opowiedziała „The Huffington Post”, o swoim zaskoczeniu kiedy zobaczyła kobietę: „obudziła się przez głód, który odczuwała i zamiast spać musiała pójść szukać jedzenia.”
Właścicielka restauracji nie potrafiła przestać myśleć o bezdomnej kobiecie.
Spokoju nie dawał jej również fakt, że codziennie w jej lokalu marnowało się wiele resztek żywności, które przecież mogłyby trafić do potrzebujących osób.
Więc Minu umieściła specjalną lodówkę przed restauracją „Pappadavada”.
Lodówka dla bezdomnych jest otwarta przez 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu. Każdy może z niej skorzystać, bez zbędnych pytań.
Z relacji restauratorki wynika, że lodówkę regularnie uzupełniają zarówno klienci jej lokalu, jak i inne osoby. Z samej restauracji codziennie przekazywanych jest ok. 75-80 posiłków.
Nawet z tymi wszystkimi darami, lodówka musi być ciągle uzupełniana, ponieważ jedzenie znika z niej bardzo szybko.
„Pieniądze są Twoje, ale zasoby należą do społeczeństwa. To wiadomość, którą chcę skierować do wszystkich. Jeśli marnujesz swoje pieniądze – to Twoje pieniądze, ale marujesz zasoby społeczeństwa” – wyjaśnia „The Huffington Post” restauratorka.
A Ty co myślisz o akcji Minu? Jeśli uważasz, że jest słuszna, nie zapomnij udostępnić tego wpisu dalej!