×

Światowej klasy kucharze w Rio, przygotowują z resztek posiłki dla bezdomnych

Zastanawialiście się kiedyś, jak dużo jedzenia potrzeba, by wyżywić wszystkich sportowców w Rio w czasie Igrzysk? Na jeden posiłek potrzeba około 250 ton świeżej żywności, by nakarmić olimpijczyków i wszystkich pracowników. Teraz tą liczbę należy pomnożyć przez trzy, a później przez każdy kolejny dzień trwania Olimpiady.

Na innym kontynencie, włoski kucharz Massimo Bottura zrobił podobne obliczenia. Zainspirowany ogromnym marnotrawstwem mówi:

„Pomyślałem, że to okazja, by zrobić coś, co może znaczyć więcej”

dożywianie w Rio

W czwartek w nocy, w centrum Rio, kilku światowej sławy kucharzy wraz z pomocnikami, postanowiło przygotować obiad dla 70 bezdomnych. Wszystkie składniki, z których prawdopodobnie większość zostałaby wyrzucona, zostały ofiarowane jak również czas personelu na przygotowanie posiłków. Pomysłodawcy mają nadzieję, że to zmieni sposób myślenia Brazylijczyków i wszystkich na świecie o głodzie.

Wracając do historii pana Bottura. Miejsce dla bezdomnych nazwał Refettorio Gastromotiva i podobnie jak kucharze w Rio wykorzystuje żywność, która w innym wypadku zostałaby zmarnowana.

„To nie jest tylko organizacja charytatywna, nie tylko chodzi o karmienie ludzi. Tu chodzi o integrację społeczną, uświadamianie ludzi o marnotrawstwie jedzenia i dawanie nadziei tym, którzy już ją stracili”

Działalność pana Bottura to także pewna kontra do światowego obżarstwa, które panuje na świecie w czasie Igrzysk. Każdego dnia marnowana jest ogromna ilość żywności. Do pomocy panu Bottura przyłączyło się 50 kucharzy i kilkanaście znanych osób, zarówno z Włoch jak i Brazylii.

dożywanie w Rio

W czwartkową noc, Alex Atala, jeden z najsławniejszych brazylijskich kucharzy przygotował menu dla bezdomnych. Wszystko zostało stworzone ze składników ofiarowanych przez organizatorów Igrzysk. Pan Atala zauważył zdumiewające wsparcie płynące ze świata, jak i rosnącą świadomość marnotrawstwa.

„Jesteśmy pokoleniem młodych kucharzy, którzy nie chcą ze sobą konkurować, ale którzy chcą się dzielić.”

Pomysł został gorąco przyjęty również w innych krajach. W wielu ekskluzywnych restauracjach na świecie planowane jest rozpoczęcie działalności podobnej do tej, która rozpoczął pan Bottura.

Może Cię zainteresować