×

Koronawirus a jedzenie na wynos. GIS wydał nowy komunikat w tej sprawie

Koronawirus a jedzenie na wynos. Wielu Polaków ma wątpliwości w kwestii sposobów, jakimi można zarazić się koronawirusem. Kłopot w tym, że naukowcy jeszcze nie do końca rozpracowali metody przenoszenia się wirusa. Wątpliwości wciąż budzi możliwość zainfekowania się za pośrednictwem żywności, Główny Inspektor Sanitarny postanowił zająć stanowisko w tej sprawie.

Koronawirus – czy przenosi się przez żywność?

Główny Inspektor Sanitarny, powołując się na zalecenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zaktualizował poradnik dotyczący zabezpieczania się przed zakażeniem koronawirusem. Jak już pisaliśmy, oficjalne stanowisko jest obecnie takie, że wydaje się mało prawdopodobne, by koronawirus przenosił się przez żywność. EFSA wręcz stwierdza, że nie ma na to żadnych dowodów.

Inna sprawa, że przez brak odpowiedniej higieny człowiek może zanieczyścić żywność „potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami”. Czyli, tak czy inaczej, koronawirus do rozprzestrzeniania się potrzebuje ludzi:

Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, pieniędzmi. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze). Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę układu oddechowego – niekasłanie/kichanie w stronę innych osób, jak i towaru.

Z koronawirusem można sobie poradzić, poddając produkty spożywcze termicznej obróbce w temperaturze 60 stopni Celsjusza przez co najmniej pół godziny. Ale, oczywiście, nie wszystkie można w ten sposób potraktować, większość osób na przykład nie przepada za rozgotowanymi cytrynami. GIS przypomina, że koronawirus przenosi się zarówno drogą bezpośrednią, czyli przez kontakt z osobą zakażoną, jak i pośredni czyli np. przez kontakt z zanieczyszczoną powierzchnią:

Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.

Jedzenie na ulicy w czasie epidemii

Główny Inspektor Sanitarny nie zaleca spożywania żadnych posiłków na ulicy. Dotyczy to m.in. lodów czy fast-foodów. Wynika to z dwóch powodów: obowiązku zakrywania ust i nosa w przestrzeni publicznej oraz sposobu przenoszenia się koronawirusa. Jak czytamy komunikacie GIS-u z 28 kwietnia:

Nakaz zasłaniania ust i nosa obowiązuje wszystkich, którzy znajdują się na ulicach, w urzędach, sklepach czy miejscach świadczenia usług oraz zakładach pracy. Nie zawiera on odstępstw dotyczących spożywania posiłków, lodów, gofrów, hot dogów etc. w miejscach objętych nakazem noszenia maseczek. Aktualnie przepisy nie zabraniają prowadzenia działalności gastronomicznej „na wynos”, ale mając na uwadze, że koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno następować w domu

Koronawirus a jedzenie na wynos

Od początku pandemii polski rząd uznał za bezpieczne zamawianie jedzenia na wynos i ani na chwilę nie wprowadził zakazów w tym zakresie. GIS potwierdza, że jeśli chodzi o posiłki dostarczane z lokali gastronomicznych, to nie ma powodu do obaw, pod warunkiem zachowania kilku prostych zasad.

Przede wszystkim należy je spożyć od razu i nie przechowywać. A jeśli już to w odpowiednich warunkach:

Jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka – poniżej 5°C). Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24h. Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki.Przechowywane posiłki takie jak np. zupy należy doprowadzić do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70° C.

Źródła: www.popularne.pl, www.o2.pl, www.eska.pl
Fotografie: Freepik (miniatura wpisu), Freepik

Polecane

Może Cię zainteresować