×

8 błędów, które popełniasz jedząc w restauracji lub nawet w domu. Nigdy więcej nie będzie Ci wstyd!

Czy zwracasz uwagę na to, jak odkładasz sztućce, gdy skończysz jeść, albo czy przywiązujesz uwagę do tego, które elementy zastawy powinny być wykorzystane w pierwszej kolejności podczas kolacji? Jeśli do tej pory uważałeś, że do niczego Ci się to nie przyda, pora chyba zmienić podejście do tego tematu.

Dobre maniery i kindersztuba są wizytówką, która świadczy o naszym wychowaniu. Jeśli nie mieliśmy odpowiednich wzorców w dzieciństwie, warto zainteresować się tym we własnym zakresie teraz. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Czy wiesz, że…?

1. Odpowiednio układając sztućce po posiłku, dajesz w ten sposób wyraźną wiadomość kelnerowi.

1

2. Nie wolno położyć pałeczek razem po skończonym posiłku. Uważa się, że w ten sposób klient daje znać, że jakość posiłku była niska albo naczynia były tanie.

2

3. Odłożenie pałeczek przez całą miskę jest uważane za naruszenie etykiety.

3

4. Jeśli umieścisz pałeczki na stojąco w misce, dajesz tym samym znak o czyjejś śmierci.

4

5. Widelec i nóż powinny być ułożone równolegle do siebie na talerzu, jeśli skończyłeś posiłek. Ostrze noża powinno być skierowane do środka. Trzony powinny być oparte o brzeg talerza, a cała kompozycja powinna leżeć na godzinie piątej bądź szóstej.

5

DSC_0009-e1302540977591

6. Zawsze podawaj sól i pieprz razem, nigdy oddzielnie.

6

7. Tak wygląda nieformalne ułożenie zastawy.

7

8. A tak wygląda oficjalna forma.

8

Może Cię zainteresować