Czy zwracasz uwagę na to, jak odkładasz sztućce, gdy skończysz jeść, albo czy przywiązujesz uwagę do tego, które elementy zastawy powinny być wykorzystane w pierwszej kolejności podczas kolacji? Jeśli do tej pory uważałeś, że do niczego Ci się to nie przyda, pora chyba zmienić podejście do tego tematu.
Dobre maniery i kindersztuba są wizytówką, która świadczy o naszym wychowaniu. Jeśli nie mieliśmy odpowiednich wzorców w dzieciństwie, warto zainteresować się tym we własnym zakresie teraz. Na naukę nigdy nie jest za późno!
Czy wiesz, że…?
1. Odpowiednio układając sztućce po posiłku, dajesz w ten sposób wyraźną wiadomość kelnerowi.
2. Nie wolno położyć pałeczek razem po skończonym posiłku. Uważa się, że w ten sposób klient daje znać, że jakość posiłku była niska albo naczynia były tanie.
3. Odłożenie pałeczek przez całą miskę jest uważane za naruszenie etykiety.
4. Jeśli umieścisz pałeczki na stojąco w misce, dajesz tym samym znak o czyjejś śmierci.
5. Widelec i nóż powinny być ułożone równolegle do siebie na talerzu, jeśli skończyłeś posiłek. Ostrze noża powinno być skierowane do środka. Trzony powinny być oparte o brzeg talerza, a cała kompozycja powinna leżeć na godzinie piątej bądź szóstej.
6. Zawsze podawaj sól i pieprz razem, nigdy oddzielnie.