Udostępnij na FB
Produkty spożywcze, które masz w lodówce skrywają wiele tajemnic, o których prawdopodobnie nie masz pojęcia. Kupujesz i je nie zastanawiasz się za bardzo nad szczegółami. Być może dzięki tym ciekawostkom zmienisz zdanie na ich temat.
Poznaj kilka fascynujących, zaskakujących, a momentami wręcz dziwnych faktów związanych z jedzeniem. Daj nam znać, czy wiedziałeś o nich.
Papryka chili
Hans / Pixabay
Kolor papryczki w rzeczywistości nic nie mówi o jej smaku. Natomiast warto zwrócić uwagę na jej wielkość - im mniejsza, tym ostrzejsza.
Banany
Couleur / Pixabay
Być może wyda Ci się to szalone, ale komary lgną do ludzi, którzy niedawno spożywali banany.
Awokado
© Bright Side
Szalenie nieprzewidywalny owoc.
Jeszcze więcej o awokado
© english
Nigdy, przenigdy nie karm ptaków awokado, nawet jeśli tego chcą. Owoc jest dla nich bardzo trujący.
Grawitacja
© Bright Side
Grawitacja ma świetne poczucie humoru, zwłaszcza gdy masz ochotę nalać sobie napoju z butelki. Jak można sobie z tym poradzić? Wydaje się, że nie ma na to rozwiązania.
Woda butelkowana
© media.cmdigital.com
W każdej butelce woda jest inna. Nie znajdziesz dwóch takich samych, które są z tego samego źródła.
Kolor jedzenia
Maklay / Pixabay
Barwniki w żywności sprawiają, że dzieci są nadpobudliwe. Dotyczy to zwłaszcza koloru czerwonego i żółtego.
Kawa
© earthflora
Ziarna kawy w rzeczywistości nie są ziarnami... Wyglądają jak jagody!
Herbata
© infosmi
Nigdy nie pij herbaty, która nie jest świeżo parzona. Japończycy mają takie powiedzenie: Wczorajsza herbata jest gorsza niż ukąszenie przez węża . Zimna herbata drażni bowiem ściany żołądka tak bardzo, że Chińczycy także uważają ją za truciznę.
Miód
Hans / pixabay
Miód jest nieśmiertelny. Najstarszy słoik miodu, który nadal jest jadalny został odkryty w 1922 roku przez Howarda Cartera w grobowcu egipskiego faraona Tutanchamona. Miód został przetestowany przez biologów i stwierdzono, że nadaje się do spożycia.
Camembert
© jill111
Ser powinien być spożywany, gdy zbliża się jego data ważności, ale nigdy po niej.
Jajka
© sovkusom
Gdy włożysz jajko do wody i będzie unosić się na powierzchni, nie nadaje się już do spożycia. Dzieje się tak, ponieważ wewnątrz gromadzą się gazy.
Kiszona kapusta
Pavlofox / pixabay
Kiszona kapusta dobrze sprawdza się, gdy chcesz stracić parę kilogramów. Jej kwaskowatość sprawia, że organizm nawet dwukrotnie szybciej przetwarza tłuszcze, co pomaga w odchudzaniu.
Czekolada
AlexanderStein / pixabay
Jeśli zjesz kawałek gorzkiej czekolady przed posiłkiem, to podniesie się pozoim cukru i glukozy. Wówczas, nawet jeśli jesteś bardzo głodny, powstrzyma Cię to przed przejedzeniem się.
Słodka tajemnica
Pexels
Jedzenie lepiej smakuje nocą. Zawsze. Bez dwóch zdań.
Udostępnij na FB