×

Każdy musi zacząć robić naleśniki w taki sposób jak robią to w Japonii!

Japonia robi coś bardzo, bardzo dobrego, jeśli chodzi o kwestie naleśnikowe. Jeśli uważasz, że nasze polskie naleśniki są boskie, musisz zobaczyć, jak się je robi w Japonii. Grube, puszyste i super smaczne – są idealne na urodziny, a nawet przyjęcie weselne.

Są niesamowicie chrupiące z zewnątrz, a w środku mają trochę więcej słodyczy niż nasze, tradycyjne naleśniki. I wcale nie trzeba rezerwować lotu do Japonii! Z tego prostego przepisu dowiesz się jak przenieść japońską naleśnikową kuchnie do własnego domu!

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • okrągła foremka
  • masło
  • olej

1. Na najniższych obrotach miksera mieszaj ze sobą jajka, mleko, cukier, wanilię i sól.

2. Dodaj suche składniki i mieszaj je z mokrymi jeszcze przez kilka sekund.

3. Nasmaruj okrągłą formę, a na patelni rozgrzej odrobinę oleju.

4. Umieść formę na środku patelni i wlej ciasto naleśnikowe wypełniając formę do połowy. Smaż przez 4 minuty.

5. Ostrożnie odwróć naleśnik w taki sposób, aby opadł na dno formy. Smaż przez 3 minuty.

6. Gotowe! Podawaj z masłem, kremem, owocami lub syropem.

 

Ja już próbowałam i naprawdę są genialne! Podziel się tym przepisem z innymi, aby również Twoi znajomi mogli spróbować naleśników w japońskim stylu.

Może Cię zainteresować