Każdy musi zacząć robić naleśniki w taki sposób jak robią to w Japonii!
Japonia robi coś bardzo, bardzo dobrego, jeśli chodzi o kwestie naleśnikowe. Jeśli uważasz, że nasze polskie naleśniki są boskie, musisz zobaczyć, jak się je robi w Japonii. Grube, puszyste i super smaczne – są idealne na urodziny, a nawet przyjęcie weselne.
Są niesamowicie chrupiące z zewnątrz, a w środku mają trochę więcej słodyczy niż nasze, tradycyjne naleśniki. I wcale nie trzeba rezerwować lotu do Japonii! Z tego prostego przepisu dowiesz się jak przenieść japońską naleśnikową kuchnie do własnego domu!
Składniki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- okrągła foremka
- masło
- olej
1. Na najniższych obrotach miksera mieszaj ze sobą jajka, mleko, cukier, wanilię i sól.
2. Dodaj suche składniki i mieszaj je z mokrymi jeszcze przez kilka sekund.
3. Nasmaruj okrągłą formę, a na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
4. Umieść formę na środku patelni i wlej ciasto naleśnikowe wypełniając formę do połowy. Smaż przez 4 minuty.
5. Ostrożnie odwróć naleśnik w taki sposób, aby opadł na dno formy. Smaż przez 3 minuty.
6. Gotowe! Podawaj z masłem, kremem, owocami lub syropem.