×

Jajka wycofywane ze sklepów z powodu skażenia! GIS ostrzega przed zagrożeniem dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący żywności. W próbkach środowiskowych pochodzących z fermy drobiu znaleziono pałeczki Salmonella Enteritidis. Istnieje realne ryzyko zachorowań konsumentów, dlatego zdecydowano o wycofaniu ze sprzedaży wybranych partii jaj.

Skażone produkty

Decyzja o wycofaniu produktów ze sprzedaży została podjęta w oparciu o opinię Głównego Lekarza Weterynarii, który stwierdził obecność bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurnika K2.

Badania dotyczyły podmiotu: Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341. Główny Inspektorat Sanitarny podał do wiadomości publicznej, które partie jaj mogą być skażone.

Wycofanie z obrotu

Główny Lekarz Weterynarii uznał, że brak jest dowodów na to, że jaja pochodzące z gospodarstwa nie zostały skażone pałeczkami Salmonella. W związku z tym mogą one stanowić potencjalne ryzyko dla konsumentów. Dlatego też podmiot nadzorujący proces pakowania jaj i wprowadzania ich do obrotu zadecydował o konieczności wycofania ich ze sprzedaży.

[wp_quiz id=”945″]

Poniżej zgromadziliśmy wszelkie szczegóły dotyczące jaj wycofywanych ze sprzedaży:

Producent – Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341

Zakład pakowania jaj – Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30255916

Produkt – Jaja

W tym:

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10,  marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Podjęto odpowiednie kroki

Przedsiębiorcy oraz organy urzędowej kontroli podjęły kroki zmierzające do ochrony potencjalnych konsumentów przed spożyciem produktów. Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. dostarczył do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej listę firm, będących odbiorcami jaj, które skierowano do wycofania.

Ponadto, wszczęto działania mające na celu wycofanie jaj, które już trafiły do odbiorców detalicznych. Po odebraniu jaj, zostaną one poddane utylizacji. Cały proces jest nadzorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Co zrobić z jajami?

GIS opublikował zalecenia dla konsumentów. Poradził, aby nie spożywać jaj, w szczególności na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie ze względu na istnienie realnego zagrożenia dla zdrowia. Szczegółowe zasady ostrożności są dostępne na oficjalnej stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Przypomnijmy, że głównymi objawami zarażenia bakterią są biegunki, wymioty, bóle brzucha i ogólne złe samopoczucie. Stan chorobowy trwa zazwyczaj od 2 do 7 dni. Bakteria zagnieżdża się w nabłonku jelitowym i wywołuje reakcje zapalne. Może również przedostawać się do pozostałych organów w ciele człowieka.

*Zdjęcia mają charakter poglądowy
Fotografie: Twitter.com, Freepik.com

Może Cię zainteresować