×

Używasz drewnianej łyżki do mieszania jajecznicy? To ogromny błąd!

Dla większości drewniana łyżka do jajecznicy to nic niezwykłego. Jednakże lepiej zamienić ją na jej plastikowy odpowiednik.

Drewniana łyżka do jajecznicy? Niekoniecznie

Idealna potrawa na dobry początek dnia to jajecznica. Kilka jajek, masło, czasem odrobina mleka i dodatki — kiełbasa, papryka, pomidor. Tak naprawdę kompozycja jajecznicy zależy wyłącznie od osoby gotującej. Nie można jednak zapomnieć o wszelkich przyprawach, zwykle dominuje sól oraz z góry przygotowane mieszanki.

Jedynym elementem wspólnym jest narzędzie, albowiem całość zwykle mieszamy drewnianą łyżką bądź łopatką. Jednakże nie jest to najlepszy wybór i wbrew pozorom sztuczne wersje tegoż sztućca lepiej się nadaje do tego zadania. Problemem nie jest kształt czy jakość danego narzędzia, ale materiał, z jakiego jest stworzone.

Drewno jest bardzo ekologiczne, jednakże jego struktura to idealne miejsce dla rozwoju niezbyt przyjemnych gości.

Drewno jest idealnym miejscem dla bakterii

Niestety drewnianą łyżkę czy deskę do krojenia ciężko doczyścić w sposób perfekcyjny. W zakamarkach ich struktur zostają fragmenty pożywienia, a te stają się idealną pożywką dla bakterii. Mali „współlokatorzy” sztućca mogą być przyczyną nieprzyjemnych wzdęć oraz problemów z żołądkiem, gdy dostaną się do innych potraw.

Jeśli jednak są one naszym niezbędnym ekwipunkiem w kuchni, to zadbajmy o ich odpowiednie czyszczenie. Warto wykorzystać sól i sodę oczyszczoną z odrobiną wody. Taką kompozycję wsmarowujemy w drewnianą powierzchnię i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie dokładnie opłukujemy je wodą.

Co w zamian?

Jeśli nie lubicie zmywać, to dużo lepszym rozwiązaniem są łopatki bądź łyżki wykonane z plastiku oraz silikonu. Można je bez problemu wyparzyć w wysokiej temperaturze oraz zdecydowanie łatwiej się je czyści. Pozostałości jedzenia nie przylegają do nich tak jak do drewnianych powierzchni.

Pamiętajmy jednak, że modele za kilka złotych niekoniecznie mogą być dobre dla naszego zdrowia. W trakcie ich nagrzewania mogą uwalniać się dioksyny, a te są silnie trujące. Dlatego warto nabyć droższe i renomowane sztućce, posiadające odpowiednie atesty bezpieczeństwa.

Jak widać nie ma idealnego narzędzia i to od was zależy, co wybierzecie w kuchni.

Źródła: kuchnia.wp.pl
Fotografie: Popularne (miniatura wpisu), Pixabay

Może Cię zainteresować