Dodaj do kawy. Podziękuje ci nie tylko twoje serce

    Kawa działa pobudzająco i zapewnia zastrzyk energii, a jeśli wzbogacić ją o kurkumę i pieprz - rezultat może zaskoczyć. Takiemu naparowi przypisuje się działanie wspomagające odchudzanie, poprawiające samopoczucie oraz skupienie.

    Kawę można pić z różnymi dodatkami
    Kawę można pić z różnymi dodatkami
    Źródło zdjęć: © Freepik

    31.03.2024 15:58

    Zalogowani mogą więcej

    Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

    Aromat kawy doskonale łączy się z przyprawami o korzennym charakterze. Światło dzienne ujrzały nowe połączenia, gdzie dominuje kurkuma i pieprz, mimo że powszechnie do kawy dodawane są cynamon, kardamon czy też imbir, a nie brakuje też miłośników łagodnej wanilii.

    "Złote latte" z coraz większą popularnością

    Wartość kawy doceniana jest szczególnie z powodu jej pobudzających właściwości oraz umiejętności dodawania energii. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, poprawiając koncentrację, stąd tak wielu z nas sięga po nią, by efektywnie rozpocząć dzień. Ciekawe efekty przynosi zmieszanie kawy z kurkumą, tworząc napój znany jako "złote latte", który zdobywa rosnącą popularność.

    Dalsza część materiału znajduje się poniżej wideo

    Stworzenie takiego napoju nie jest wcale skomplikowane. Przynosi on korzyści w postaci redukcji podwyższonego poziomu cukru i cholesterolu w organizmie. Mieszanka kawy i kurkumy zalecana jest przy zmaganiach z nadwagą. "Złote latte" warto podać również po suto zakrapianych ucztach, gdyż przyspiesza metabolizm i ułatwia proces trawienia. Potrafi także podnieść na duchu. Dzięki zawartości kurkuminy, która działa antydepresyjnie, a w parze z kofeiną stymulująco, uzyskujemy mieszankę, która oddziałuje pozytywnie na samopoczucie.

    Jak przygotować "złotą latte"?

    Preferujesz kawę z mlekiem? Tłuszcz pomaga w lepszym przyswajaniu kurkumy. Zatem wykonanie "złotego latte" z użyciem mleka o zawartości tłuszczu 2 lub 3,2% jest świetnym pomysłem. Mleko obniża również kwasowość kawy. Istnieje jeszcze jedna przyprawa, która poprawia absorpcję kurkumy. Może jednak znaleźć mniejszą liczbę zwolenników. To czarny pieprz, dlatego że zawiera piperynę. Ten składnik gwarantuje pełniejsze wykorzystanie bogatych właściwości kurkumy. Kawę warto doprawiać według własnego uznania i nie obawiać się testowania nowych, często niecodziennych smaków.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    kawakurkumapieprz
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.