Czeski sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Są o wiele bardziej chrupiące


W różnych zakątkach świata, w tym także w Polsce oraz Czechach, cieszą się popularnością placki ziemniaczane. Mimo że polska i czeska kulinaria mają wiele punktów stycznych, to placki z Czech wyróżniają się niezwykłą chrupkością i bogactwem aromatu, dzięki sekretnemu składnikowi.

Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiącePlacki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Przyrządzenie placków ziemniaczanych to przyjemność, a ich smak zawsze raduje zmysły. Jednakże, korzystając z czeskiego przepisu, możemy nadać tym danym niepowtarzalny charakter, sprawiając, że stają się jeszcze bardziej kuszące. Dowiedz się, jakie proste modyfikacje mogą odmienić twoje domowe placki ziemniaczane.

Artykuł kontynuowany jest poniżej wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Prosty przepis na wyjątkowy smak placków ziemniaczanych

Aby przygotować placki w czeskiej odsłonie, wystarczy posiadać kilka podstawowych składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 1 główka czosnku,
  • sól oraz pieprz.

Metoda przyrządzania:

Czeskie placki ziemniaczane - idealne na każdą okazję

  1. Ziemniaki należy obrać i utrzeć na drobnej tarce.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  3. W dużej misce wymieszać ziemniaki, jajka, mąkę, boczek, majeranek, sól oraz pieprz.
  4. Dodać do mieszanki mleko oraz czosnek, który uprzednio należy rozgniatać lub siekać. Starannie wszystko wymieszać.
  5. Zagrzewać tłuszcz na patelni.
  6. Za pomocą łyżki kłaść placki i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Porady:

  • Jeśli zależy ci na dodatkowej chrupkości placków, możesz do ciasta dodać trochę mąki pszennej.
  • Placki mogą być smażone na różnego rodzaju tłuszczach, takich jak smalec, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.
  • Do placków świetnie pasują różnorodne sosy, takie jak śmietanowy, grzybowy czy czosnkowy.

Placki ziemniaczane po czesku są świetnym pomysłem na obiad, kolacje czy pożywną przekąskę. Doskonale komponują się jako dodatek do innych dań, na przykład grillowanego mięsa.

Warto też pamiętać o możliwości eksperymentowania z dodatkiem innych warzyw, takich jak cebula, papryka czy pieczarki.

Wypróbuj czeski przepis na placki ziemniaczane i odkryj, jak niezwykle smaczne i chrupiące mogą być!

Wybrane dla Ciebie

Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?