Czeski sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Są o wiele bardziej chrupiące

    Czeski sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Są o wiele bardziej chrupiące

    Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące
    Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące
    Źródło zdjęć: © Pixabay
    24.03.2024 13:13, aktualizacja: 24.03.2024 13:57


    W różnych zakątkach świata, w tym także w Polsce oraz Czechach, cieszą się popularnością placki ziemniaczane. Mimo że polska i czeska kulinaria mają wiele punktów stycznych, to placki z Czech wyróżniają się niezwykłą chrupkością i bogactwem aromatu, dzięki sekretnemu składnikowi.

    Przyrządzenie placków ziemniaczanych to przyjemność, a ich smak zawsze raduje zmysły. Jednakże, korzystając z czeskiego przepisu, możemy nadać tym danym niepowtarzalny charakter, sprawiając, że stają się jeszcze bardziej kuszące. Dowiedz się, jakie proste modyfikacje mogą odmienić twoje domowe placki ziemniaczane.

    Artykuł kontynuowany jest poniżej wideo

    Prosty przepis na wyjątkowy smak placków ziemniaczanych

    Aby przygotować placki w czeskiej odsłonie, wystarczy posiadać kilka podstawowych składników:

    • 1 kg ziemniaków,
    • 125 ml mleka,
    • 2 jajka,
    • 200 g boczku,
    • 150 g mąki ziemniaczanej,
    • 1-2 łyżki majeranku,
    • 1 główka czosnku,
    • sól oraz pieprz.

    Metoda przyrządzania:

    Czeskie placki ziemniaczane - idealne na każdą okazję

    1. Ziemniaki należy obrać i utrzeć na drobnej tarce.
    2. Boczek pokroić w drobną kostkę.
    3. W dużej misce wymieszać ziemniaki, jajka, mąkę, boczek, majeranek, sól oraz pieprz.
    4. Dodać do mieszanki mleko oraz czosnek, który uprzednio należy rozgniatać lub siekać. Starannie wszystko wymieszać.
    5. Zagrzewać tłuszcz na patelni.
    6. Za pomocą łyżki kłaść placki i smażyć na złoty kolor z obu stron.

    Porady:

    • Jeśli zależy ci na dodatkowej chrupkości placków, możesz do ciasta dodać trochę mąki pszennej.
    • Placki mogą być smażone na różnego rodzaju tłuszczach, takich jak smalec, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.
    • Do placków świetnie pasują różnorodne sosy, takie jak śmietanowy, grzybowy czy czosnkowy.

    Placki ziemniaczane po czesku są świetnym pomysłem na obiad, kolacje czy pożywną przekąskę. Doskonale komponują się jako dodatek do innych dań, na przykład grillowanego mięsa.

    Warto też pamiętać o możliwości eksperymentowania z dodatkiem innych warzyw, takich jak cebula, papryka czy pieczarki.

    Wypróbuj czeski przepis na placki ziemniaczane i odkryj, jak niezwykle smaczne i chrupiące mogą być!

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także