×

Dużo tańszy cukier na półkach w Biedronce. Jest jeden haczyk

Rzadki widok w sklepach znanej sieci należącej do spółki akcyjnej Jerónimo Martins Polska. Cukier z Portugali w Biedronce. Zaskakujący jest fakt, że biały cukier trzcinowy pakowany po 1 kg jest tańszy od naszego rodzimego produktu z buraków cukrowych. Ile zapłacimy za ten wyrób? Jego cena jest naprawdę przystępna.

Cukier z Portugali w Biedronce

Rok temu cena białego cukru w większości sklepów nie wychodziła poza stawkę 3 zł za kg. Jednak w ciągu roku koszt tego samego produktu wzrósł dwukrotnie. Obecnie zapłacimy za niego w niektórych miejscach nawet i 8 zł. Kryzys cukrowy już za nami, jednak jego ceny na pewno nie spadną. Pocieszeniem mogą być prognozy analityków, którzy twierdzą, że stawka ta nie wzrośnie w najbliższym czasie.

Wysokie ceny podstawowego produktu spowodowały, że sieci sklepów zaczęły sprowadzać dany towar z zagranicy. Wg portalu wiadomoscihandlowe.pl cukier z Portugalii pojawił się w sieci Biedronka. Za kilogram tego produktu zapłacimy 5,99 zł a to o 50 groszy taniej niż za rodzimy wyrób. Biedronka to sieć sklepów należąca do portugalskiej grupy Jeronimo Martins, więc pojawienie się tego produktu w tym markecie nie powinno nikogo zdziwić. Co skłoniło sieć handlową do takiego ruchu?

Twitter

Twitter

Cukier trzcinowy zamiast cukru białego?

Robimy wszystko, aby nasi klienci mogli stale sięgać po niezbędne produkty podstawowej potrzeby. Cukier trzcinowy z Portugalii trafił do sklepów sieci w okresie przejściowych komplikacji związanych z dostępnością cukru białego

– wyjaśnia rozmowie z portalem wiadomoscihandlowe.pl Adrian Petruk z Biedronki.

Portugalski cukier rafinowany produkowany jest przez firmę Sidul, która należy do amerykańskiej spółki ASR Group. Mimo tego, że towar cieszył się dużym zainteresowaniem wśród klientów, to sieć sklepów nie przewiduje na tę chwilę nowych dostaw tego produktu.

Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce nie widzi zagrożenia wynikającego z importu tego towaru z uwagi na wysokie koszty transportu.

Do tego dochodzą normy jakościowe, które obowiązują w Unii Europejskiej. Cukier trzcinowy w nieznacznych ilościach był i będzie na naszym rynku, ale nie wydaje mi się, aby wzrost cen cukru białego z buraków cukrowych wiązał się ze szczególnie dużymi wzrostami sprzedaży cukru trzcinowego

– tłumaczył Gawryszczak.

Źródła: www.money.pl, www.wiadomoscihandlowe.pl
Fotografie: Allegro (miniatura wpisu), YouTube

Może Cię zainteresować