13 produktów z Chin, których nigdy więcej nie powinieneś jeść. Szokujące, co się w nich znajduje!
Chiny dostarczają żywność ludziom na całym świecie. Wiele przeprowadzonych badań wskazuje na to, że w niektórych produkach są szkodliwe substancje, które mogą mieć wpływ na nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby czytać etykiety, sprawdzać dostawców, a w miarę możliwości kupować na osiedlowym bazarku.
I choć ceny od regionalnych dostawców faktycznie mogą być nieco wyższe od tych w marketach, warto zainteresować się tym tematem.
1. Sól przemysłowa
Chiny są największym producentem soli na świecie. Szacuje się, że aż 91% z niej nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest mieszana z metalami ciężkimi i innymi substancjami.
2. Czosnek
O tym na pewno słyszeliście. I niestety warto zwracać uwagę na importera, ponieważ czosnek z Chin jest opryskiwany pestycydami zawierającymi bromek metylu. Ten związek stosuje się do zabijania gryzoni.
3. Mrożone ryby
Bloomberg Businessweek zgłosił w grudniu 2016 r. fakt, że rolnicy z Chin swoją trzodę chlewną myją w wodzie, w którym hodują ryby. Mało tego – wyrzucają tam również odchody.
4. Pieczarki
Wedle tego, co donoszą media z Chin, grzyby spryskiwane są środkami chlorującymi, chlorkiem wapnia, siarczynem sodu i innymi środkami konserwującymi, aby grzyby były świeże i czyste.
5. Zielony groszek
The China Daily donosi, że urzędnicy ds. Bezpieczeństwa żywności odnaleźli w fabrykach w Hunan coś, co miało przypominać groszek. Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z czymś, co ma rakotwórcze substancje? Taki groszek nie mięknie w czasie gotowania i farbuje wodę na zielono.
6. Pieprz
Niektórzy importerzy sprzedawali mieszaninę mąki i błota pod pretekstem, że to czarny pieprz.
7. Makaron z batatów
Kilka fabryk w prowincji Guangdong zamknięto po inspekcji ds. bezpieczeństwa żywności. Znaleziono w makaronie z batatów wosk parafinowy i barwniki przemysłowe.
8. Sos sojowy
W 2016 r. Rada Konsumencka w Hongkongu stwierdziła, że 11 z 40 popularnych sosów sojowych zawiera 4-metyloimidazol. Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że ta substancja jest rakotwórcza. Producenci jednak twierdzą, że zawartość tej szkodliwej substancji jest minimalna.
9. Perełki z tapioki
W 2012 r. naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Akwizgranie w Niemczech znaleźli aspilychlorowane bifenyle w perełkach z tapioki, które wpływają na układ immunologiczny, układ rozrodczy, układ nerwowy i układ hormonalny.
10. Tofu
W 2012 r. Inspektorzy ds. Bezpieczeństwa żywności w prowincji Hunan stwierdzili, że producenci tofu stosują odchody i siarczan żelaza w celu przyspieszenia procesu fermentacji.
11. Sproszkowany imbir
Centralna telewizja w Chinach (CCTV) rozpoczęła w 2013 roku śledztwo związane z imbirem w Weifang. Odkryli, że znajduje się w nim aldikarb pestycydowy… w dawce sześciokrotnie wyższej!
12. Żeń-szeń
Greenpeace przeprowadziło badanie, w którym testowało obecność pestycydów w żeń-szeniu z dziewięciu miast w Chinach. W wyniku badań udało się ustalić, że pestycydy znajdują się… w każdej próbce.
13. Brzoskwinie w puszkach
Australijski Narodowy Instytut Pomiarowy testował brzoskwinie w puszkach z Chin w 2014 roku. Ustalano, że zawierają dwukrotnie większą ilość ołowiu.
14. Mrożony szpinak
W tym pochodzącym z Chin także można znaleźć wysoką zawartość pestycydów…