×

Ceny mięsa do końca 2022 roku. Kotlety mielone i schabowe będą jeszcze droższe

Ceny mięsa do końca 2022 roku będą jeszcze, żeby nie powiedzieć znacznie, wyższe. Eksperci nie pozostawiają złudzeń, ceny wieprzowiny, wołowiny czy nawet drobiu będą przyprawiać o zawroty głowy. Sprawdź, o ile ma podrożeć mięso do końca bieżącego roku.

Ceny mięsa w 2022 roku – o ile wzrosną?

Szacuje się, że statystyczny Polak zjada rocznie około 70 kg mięsa. To dwukrotnie więcej, niż zaleca WHO chociażby ze względu na zdrowie czy zmiany klimatyczne. O ile niektórzy dobrowolnie ograniczają ilość spożywanego mięsa lub całkowicie zrezygnują, o tyle wkrótce możemy zostać do tego wręcz zmuszeni. Wszystko przez ceny mięsa w Polsce, które już teraz są znacznie wyższe niż chociażby pół roku temu. Chcielibyśmy podać w tym kontekście dobrą wiadomość, powiedzieć, że niebawem będzie taniej, ale wszystko wskazuje na to, że nie będzie. Wręcz przeciwnie, prawdopodobnie będzie jeszcze drożej. O ile mają wzrosnąć ceny mięsa do końca 2022 roku? Odpowiedź przynosi analiza ekspertów.

Ceny mięsa do końca 2022 roku

Wielu Polaków nie wyobraża sobie tygodnia bez schabowego, który jest niewątpliwie królem polskich stołów. Niestety, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) podaje, że ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być w grudniu nawet o 35-40 proc. wyższe niż w grudniu 2021 roku.

Na próżno szukać pocieszenia mogą również wielbiciele wołowiny, która nigdy nie należała do najtańszych. Niebawem może stać się wręcz luksusem. IERiGŻ szacuje, że do końca 2022 roku ceny wołowiny wzrosną o około 50 proc. w porównaniu do analogicznego okresu z roku poprzedniego.

Podrożeje również mięso drobiowe. Wzrost ten będzie prawdopodobnie procentowo mniejszy niż w przypadku poprzedników.

Wynikająca z wojny na Ukrainie recesja gospodarcza może oddziaływać w kierunku przesunięcia popytu w kierunku tańszych rodzajów mięsa, w tym głównie drobiu. Ceny detaliczne mięsa drobiowego też wzrosną o 25-30 proc.

– można przeczytać w analizie IERiGŻ.

Ceny mięsa idą w górę. Jakie są prognozy?

Z racji znacznych wzrostów cen mięsa w Polsce, spadnie jego spożycie. IERiGŻ pokusiło się o wyliczenia. Z analizy wynika, że w przypadku wołowiny średnie spożycie na poziomie 2,5 kg rocznie spadnie do 2,4 kg rocznie w 2022 roku. Co więcej, przeciętny Polak zje w tym roku o 2 kg mniej wieprzowiny (teraz 39 kg na przeciętnego Kowalskiego) i o 0,5 kg mniej drobiu (zamiast 28,5 kg będzie to 28 kg). Niewątpliwie ten ostatni rodzaj mięsa będzie nadal pojawiał się na polskich stołach najczęściej z prostej przyczyny – pozostanie najtańszy.

Jesteście gotowi na takie wzrosty cen?

Źródła: www.fakt.pl
Fotografie: Pixel (miniatura wpisu), www.rawpixel.com

Może Cię zainteresować