×

9 osób zmarło po zjedzeniu makaronu. Za ich śmierć odpowiada restauracja

9 osób zmarło po zjedzeniu makaronu. Miłe wyjście do restauracji w gronie rodziny nieoczekiwanie zamieniło się w koszmar. Wyszło na jaw, że klientom podano zepsute jedzenie, które kosztowało ich życie.

9 osób zmarło po zjedzeniu makaronu

5 października grupa 12 osób postanowiła spotkać się na wspólnym posiłku, aby w przyjemnej atmosferze cieszyć się własnym towarzystwem. Wszyscy zamówili do jedzenia gęstą zupę z makaronem kukurydzianym. Gdy obsługa przyniosła klientom potrawy, troje zamawiających zrezygnowało z jedzenia. Danie nie smakowało im, ponieważ było… za mało wyraziste.

Zaledwie kilka godzin później okazało się, że trójka, która nie zjadła makaronu, miała ogromne szczęście. U dziewięciorga osób jedzących makaron wystąpiły bowiem niepokojące objawy zatrucia. Sześć dni od wizyty w restauracji, nie żyło już osiem osób! Parę dni dłużej o życie walczyła 47-letnia kobieta. Niestety w poniedziałek zmarła również ona.

Okazało się, że w potrawie obecny był toksyczny kwas bongkrek, na który współczesna medycyna nie ma lekarstwa. Do zatrucia makaronem doszło w mieście Jixi w prowincji Heilongjiang w północno-wschodnich Chinach.

Jak do tego doszło?

Przeprowadzone śledztwo wykazało, że makaron, który zjedli goście restauracji został wykonany ze sfermentowanej mąki kukurydzianej. W związku z tym, znajdowały się w nim bakterie wywołujące choroby ludzi i roślin. Na miejscu wyszło na jaw, że pracownicy restauracji przez rok mrozili składniki, z których później przyrządzali potrawy. W rezultacie, serwowana przez nich żywność uległa zepsuciu.

W przypadku zakażenia bakteriami, które obecne były w makaronie, prawdopodobieństwo śmierci sięga od 40 do 100 procent! Wobec restauracji zostaną wyciągnięte surowe konsekwencje.

Makaron to bez wątpienia jeden z symboli trwającej epidemii koronawirusa. Gdy na początku roku Polacy rzucili się do sklepów, aby zaopatrzyć się w zapasy żywności na czas lockdownu, właśnie makaron, poza mydłem i papierem toaletowym był jednym z najczęściej kupowanych produktów. Ludzie cenią makaron przede wszystkim za trwałość i łatwość przyrządzenia. W ostatnim czasie ze względu na zaostrzającą się epidemię, można zauważyć, że ludzie znów zaopatrują się w zapasy. Skala zjawiska jest jednak dużo mniejsza niż przed kilkoma miesiącami.

*Zdjęcia mają charakter poglądowy
Fotografie: Pixabay (miniatura wpisu), Pixabay

Polecane

Może Cię zainteresować