Archeolodzy odkryli 5 000 – letnią recepturę piwa. Pochodzi ze starożytnych Chin!
Ostatnio przeprowadzone badania sugerują, że ludność w starożytnych Chinach dosłownie musiała wypić kilka piw dziennie ze względu na ich ogromne zamiłowanie do tego trunku.
Akcesoria do tego potrzebne pochodzą z lat 3400-2900 p.n.e., a odkryto je w Mijiaya w prowincji Shaanxi. Wraz z tym znaleziskiem badacze przeprowadzili analizę pozostałości na starożytnej ceramice, słoikach i lejkach uzyskując zaskakujący przepis na piwo! Okazało się, że do warzenia piwa były wykorzystywane zboża bogate w skrobię oraz fitolity. Dokładniejsza analiza chemiczna wykazała, że w skład wchodziły również m.in. proso, nasiona łzawicy, lilia i co ciekawe… jęczmień!
Ten ostatni jest głównie składnikiem „nowoczesnego piwa”. Badacze byli w szoku, ponieważ okazało się, że w Chinach uprawiano go 1000 lat wcześniej niż dotychczas sądzono.
W zachodniej Eurazji jęczmień nie był spożywany aż do około 2000 lat temu – oznacza to, że ludzie początkowo uprawiali jęczmień tylko i wyłącznie w celach produkcji piwa, zanim zaczął być wykorzystywany do celów spożywczych.
Czym różnił się więc ich sposób warzenia piwa od dzisiejszych metod?
Niestety, trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na podstawie dostępnych badań.
Ciekawe jak smakowało kiedyś…