17 znaków ostrzegawczych, które powinny zmotywować Cię do opuszczenia restauracji
Każdy czasami lubi pójść do restauracji. To miła odmiana od codziennego gotowania. Jak jednak zweryfikować, czy jedzenie w danym lokalu będzie smaczne, a obsługa godna pochwały? Pracownicy restauracji zdradzają, co powinno spowodować, aby w naszej głowie zapaliła się czerwona lampka motywująca do szybkiego opuszczenia lokalu.
1. Brak klientów
Jeżeli w lokalu, usytuowanym przy ruchliwej ulicy, nie ma ludzi, to niezbyt dobrze świadczy o restauracji.
2. Pytaj o pochodzenie produktów
Zamawiając ryby, owoce morza, drób czy czerwone mięso pytaj skąd one pochodzą. Masz prawo wiedzieć za co płacisz, a kelnerzy powinni udzielić Ci wszelkich niezbędnych informacji.
3. Uwaga na długie menu
Jeśli restauracyjne menu jest bardzo długie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że większość składników jest mrożona.
4. Zapach tłuszczu
W restauracji nie powinien być wyczuwalny tłuszcz. Jeśli tak jest, to pracownicy najpewniej nie czyszczą sprzętów kuchennych.
5. Zręczne chwyty marketingowe
Lokale często kuszą klientów świeżo złowionymi rybami. Jeśli w pobliżu nie ma morza bądź żadnego zbiornika wodnego, to jest to jedynie chwyt reklamowy.
6. Brudne menu
Zaniedbane i brudne menu może to sygnał, że w całej restauracji niezbyt dba się o porządek i zachowuje czystość.
7. Niezadowoleni kelnerzy
Przyjrzyj się kelnerom. Jeśli są zdenerwowani, apatyczni czy okazują niezadowolenie, to najprawdopodobniej w lokalu nie dzieje się dobrze. Pracownicy nie są dobrze traktowani, a to przekłada się na ich nastawienie do klientów i jakość obsługi.
8. Rybna woń
W restauracji serwującej owoce morza powinno pachnieć świeżością i oceanem. Jeśli wyczuwalna jest intensywna woń ryb, to znak, że produkty mogą być nieświeże.
9. Szybki serwis
Czasami zdarza się, że potrawa, która wymaga dłużej obróbki termicznej, jest serwowana bardzo szybko. To znak, że wcześniej była wstępnie ugotowana lub powstała z półproduktów.
10. Mikrofalówka szefem kuchni
Jeśli gorące danie bardzo szybko wystygnie, to najprawdopodobniej było podgrzane w kuchence mikrofalowej.
11. Im mniej, tym lepiej
Krótkie menu najczęściej świadczy o tym, że kucharze są specjalistami w swoim fachu i do perfekcji opanowali przygotowywanie wszystkich dań. Jeśli meny jest długie, prawdopodobnie jest niedopracowane albo mrożone.
12. Ujarzmione włosy
Unikaj lokali, gdzie pracują przeziębieni lub chorzy kelnerzy. To znak, że właściciel mało im płaci i nie respektuje kodeksu pracy. Dodatkowo obsługa powinna mieć związane włosy. W przeciwnym wypadku możesz zacząć szukać ich włosów w swoim daniu. ?
13. Salsa to podstawa
Jak sprawdzić, czy meksykańska restauracja serwuje dobre dania? Wystarczy skosztować salsy. Ten sos jest podstawą meksykańskiej kuchni. Lokal, który się nim szczyci, jest dumny także ze swojego jedzenia.
14. Muchy zdradzą wszystko
Znakiem zaniedbanej kuchni są nie tylko muchy, ale i muszki owocówki, które swobodnie latają po całej restauracji.
15. Uważaj na perfumy
W restauracji powinno pachnieć wyśmienitym jedzeniem. Jeśli czujesz perfumy, odświeżacz powietrza czy środek czyszczący, to znaczy, że nie jest to dobre miejsce.
16. Przyjrzyj się śmietnikom
Dużo o kondycji lokalu i jakości potraw są w stanie powiedzieć śmietniki umieszczone zwykle przy tylnych drzwiach. Jeżeli panuje tam bałagan, a na ziemi są rozrzucone kartony czy resztki jedzenia, to prawdopodobnie kucharze nie radzą sobie ze swoją pracą. Wykonują ją niedokładnie i chaotycznie. Rozgardiasz przy śmietniku jest odzwierciadleniem źle zarządzanej kuchni.
17. Niepraktyczne dywany
Dywan w restauracji powinien zaalarmować każdego. To bardzo niepraktyczna dekoracja, która jest regularnie deptana przez gości i zdecydowanie trudno utrzymać ją w należytej czystości.