Warzywa droższe nawet o 150 procent! Kosmiczne ceny w sklepach i na bazarach
Warzywa jako towar luksusowy? Chociaż dużo mówi się o tym, by zamiast słodyczy sięgać po warzywa i owoce, nowe ceny mogą skutecznie zniechęcić klientów do zdrowej diety. Warzywa droższe nawet o 150 procent!
Warzywa droższe nawet o 150 procent
Kapryśna, deszczowa pogoda skutecznie psuje nastroje Polaków. Ale przekłada się nie tylko na nasz humor. Wyjątkowo chłodną wiosnę szczególnie mocno odczuli rolnicy – zimna wiosna opóźniła wegetację warzyw o ok. 2-3 tygodnie. Kłopoty z uprawami uderzą w nasze portfele.
Według Business Insider, ceny niektórych warzyw wzrosły nawet o 150 proc. w porównaniu z cenami sprzed roku:
(…) bardzo droga jest np. sałata masłowa, która kosztuje ponad 3 zł za główkę. Spóźnione jest pojawienie się np. młodych ziemniaków. W ciągu ostatnich 10 lat dostępna była o tej porze roku odmiana „Irga”, która uprawiana jest w tunelach – dziś jej po prostu nie ma. Zimna wiosna poczyniła znaczne opóźnienia w podaży niektórych produktów. Można powiedzieć, że jest opóźniona o ok. dziesięć dni. Tegoroczne ceny nowalijek są wyższe niż w roku ubiegłym o kilka procent
– mówi Maciej Kmera, rzecznik prasowy Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach (to największa giełda produktów rolnych w regionie).
Najbardziej podrożała pietruszka (o 165 proc.), biała kapusta (130 proc.) oraz pory (142 proc.). W górę poszły także ceny ogórków krótkich (ponad 100 proc.) i buraków ćwikłowych (60 proc.).
Za kilogram pietruszki zapłacimy już nie 2,5 zł, ale 5,85 zł. W przypadku kapusty to już 1,5 zł zamiast 0,65 zł, ogórków – 6 zł zamiast 2,90 zł, a buraków ćwikłowych młodych – 4 zł zamiast 2,5. Amatorzy fasolki szparagowej w tym roku musieli za nią zapłacić nawet 70 złotych. Więcej płacimy także m.in. za czosnek, seler czy pieczarki.
Kosmiczne ceny owoców
Konsumenci zwracają uwagę, że również ceny owoców poszybowały w górę. Czereśnie kosztują 35 zł za kilogram, z kolei za truskawki zapłacimy 24 zł.
Możemy zauważyć, że importowane owoce są droższe niż w roku ubiegłym
– mówi Janusz Byliński, prezes Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach w programie „Raport”.
Potwierdzają to sprzedawcy i konsumenci. Warto jednak podkreślić, że to pośrednicy najbardziej zyskują na kosmicznych cenach warzyw i owoców.
Najwięcej zarabiają pośrednicy. U nas nie jest dopracowany ten system, żeby był krótki łańcuch dostaw, żeby produkt pokonał jak najkrótszą drogą od producenta do konsumenta
– tłumaczy właścicielka jednego z gospodarstw w rozmowie z „Raportem”.