×

Warzywa droższe nawet o 150 procent! Kosmiczne ceny w sklepach i na bazarach

Warzywa jako towar luksusowy? Chociaż dużo mówi się o tym, by zamiast słodyczy sięgać po warzywa i owoce, nowe ceny mogą skutecznie zniechęcić klientów do zdrowej diety. Warzywa droższe nawet o 150 procent!

Warzywa droższe nawet o 150 procent

Kapryśna, deszczowa pogoda skutecznie psuje nastroje Polaków. Ale przekłada się nie tylko na nasz humor. Wyjątkowo chłodną wiosnę szczególnie mocno odczuli rolnicy – zimna wiosna opóźniła wegetację warzyw o ok. 2-3 tygodnie. Kłopoty z uprawami uderzą w nasze portfele.

Według Business Insider, ceny niektórych warzyw wzrosły nawet o 150 proc. w porównaniu z cenami sprzed roku:

(…) bardzo droga jest np. sałata masłowa, która kosztuje ponad 3 zł za główkę. Spóźnione jest pojawienie się np. młodych ziemniaków. W ciągu ostatnich 10 lat dostępna była o tej porze roku odmiana „Irga”, która uprawiana jest w tunelach – dziś jej po prostu nie ma. Zimna wiosna poczyniła znaczne opóźnienia w podaży niektórych produktów. Można powiedzieć, że jest opóźniona o ok. dziesięć dni. Tegoroczne ceny nowalijek są wyższe niż w roku ubiegłym o kilka procent

– mówi Maciej Kmera, rzecznik prasowy Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach (to największa giełda produktów rolnych w regionie).

Najbardziej podrożała pietruszka (o 165 proc.), biała kapusta (130 proc.) oraz pory (142 proc.). W górę poszły także ceny ogórków krótkich (ponad 100 proc.) i buraków ćwikłowych (60 proc.).

Za kilogram pietruszki zapłacimy już nie 2,5 zł, ale 5,85 zł. W przypadku kapusty to już 1,5 zł zamiast 0,65 zł, ogórków – 6 zł zamiast 2,90 zł, a buraków ćwikłowych młodych – 4 zł zamiast 2,5. Amatorzy fasolki szparagowej w tym roku musieli za nią zapłacić nawet 70 złotych. Więcej płacimy także m.in. za czosnek, seler czy pieczarki.

Kosmiczne ceny owoców

Konsumenci zwracają uwagę, że również ceny owoców poszybowały w górę. Czereśnie kosztują 35 zł za kilogram, z kolei za truskawki zapłacimy 24 zł.

Możemy zauważyć, że importowane owoce są droższe niż w roku ubiegłym

– mówi Janusz Byliński, prezes Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach w programie „Raport”.

Potwierdzają to sprzedawcy i konsumenci. Warto jednak podkreślić, że to pośrednicy najbardziej zyskują na kosmicznych cenach warzyw i owoców.

Najwięcej zarabiają pośrednicy. U nas nie jest dopracowany ten system, żeby był krótki łańcuch dostaw, żeby produkt pokonał jak najkrótszą drogą od producenta do konsumenta

– tłumaczy właścicielka jednego z gospodarstw w rozmowie z „Raportem”.

Spadek cen w sklepach i na bazarach w dużej mierze zależy od warunków pogodowych, a te na razie nie napawają optymizmem.

Fotografie: Pinterest (miniatura wpisu), Pixabay, Twitter

Może Cię zainteresować