,

9 trików często stosowanych przez kelnerów, o których klienci restauracji nie mają pojęcia

Ludzie są sprytniejsi, niż mogłoby się nam wydawać i wykorzystują to w niemal wszystkich dziedzinach życia – w końcu trzeba sobie jakoś radzić. Często korzystają z rozwiązań, które nawet nie przeszłyby nam przez myśl. Przyjrzyjmy się chociażby takim miejscom jak restauracje czy pracującym w nich kelnerom. Okazuje się, że kryją w sobie mnóstwo tajemnic.

Pierwsze wrażenie

Jeśli udało Ci się dotrzeć do popularnej restauracji, miej się na baczności, kiedy jest całkowicie pusta. Prawdopodobnie zostaniesz usadzony w miejscu tuż przy drzwiach, ponieważ w ten sposób przyciągniesz innych klientów. Atrakcyjne osoby często będą usadzane na werandzie, blisko okna lub na środku, aby stworzyć tzw. lepsze pierwsze wrażenie!

Pixabay

Rezerwacje

Czy zauważyłeś, że najlepiej umiejscowione stoliki w restauracji często są zarezerwowane? Okazuje się, że takie rozwiązanie ma na celu odwrócenie odwagi kilku osób od zajęcia stolika z większą ilością miejsc.

Zasada 5 sekund

Oto kolejna niespisana zasada: żywność, która spadła na ziemię i nie leżała tam dłużej niż 5 sekund, nie jest traktowana jako zmarnowana. Okazuje się, że w niektórych miejscach zasada 5 sekund szybko przybiera zasadę 10 sekund!

Sprzątanie stolików

Spotkałeś się z kelnerami, którzy zabierają Twoje jedzenie jeśli tylko odstąpisz od stolika choć na chwilę? Pusty stolik będzie krępował klientów, dlatego będą się zastanawiać czy zamówić coś jeszcze.

Butelka wina na stoliku

Jeśli tylko zamówisz butelkę wina, kelner zacznie pojawiać się przy Twoim stoliku znacznie częściej i stale będzie napełniał Twoją lampkę, aby butelka wina skończyła się jak najszybciej – całkiem możliwe, że zamówisz wtedy kolejną.

Pexels

Pytania zamknięte

Kelnerzy często posługują się pytaniami zamkniętymi. Jeśli wcześniej nie poprosiłeś o nic do picia to możliwe, że kelner sam Ci coś narzuci, np. „Jakie wino podać, białe czy czerwone?”.

Drogie dania znajdują się na końcu listy

Zdarza się to rzadko, ale jest to możliwe. Ceny w menu mogą zawierać cenę za 100 g pokarmu. Niestety, w rzeczywistości może to być nieco mniej. Kelner nie ostrzega o tym, a taka informacja może być oznaczona gwiazdką.

Darmowe przekąski

Darmowe przekąski są przynętą i często wywołują pragnienie (głównie u dzieci). Wolna przekąska jest podawana na koszt restauracji, jednak nic poza tym.

Pixabay

Triki z koktajlami

Oto kilka sztuczek jakich dopuszczają się barmani:

  • Oferowane są często bardzo dobrze wymieszane koktajle z wykorzystaniem resztek znajdujących się w kilku butelkach płynów.
  • Starsze piwa są mieszane w blenderze, aby nadać im więcej piany.
  • Różowe wino powstaje zwykle z wymieszania czerwonego wina z białym.

Oczywiście, nie wszystkie restauracje stosują się do tych trików. Istnieje wiele miejsc, gdzie dobro, zadowolenie i uczciwość wobec potencjalnego klienta stawiana jest na pierwszym miejscu. Warto jednak mieć się na uwadze!

Źródło: brightside.me | Fotografie: Pixabay

DODAJ KOMENTARZ

Zobacz komentarze