×

Jeśli odcedzasz makaron w durszlaku, przygotowujesz go źle. Oto metoda na właściwe przyrządzenie pasty

Temat może wydawać się dość błahy i pomyślisz sobie, że nie ma nic prostszego od ugotowania makaronu do sosu, ale jesteś w błędzie. Każdy najdrobniejszy ruch ma w tym przypadku znaczenie.

Na pewno zauważyłeś, że makaron w restauracjach smakuje nieco inaczej niż ten, przyrządzony w domu. Okazuje się, że ma to nie tylko związek z jakością produktu, ale także ze sposobem jego przyrządzania.

Jakie błędy popełnia większość ludzi podczas przyrządzania dań z makaronem?

ZALEWANIE ZIMNĄ WODĄ MAKARONU

ODKŁADANIE ODCEDZONEGO MAKARONU I CZEKANIE NA POZOSTAŁE SKŁADNIKI

NAKŁADANIE MAKARONU NA TALERZ I POLEWANIE GO SOSEM

Jak zrobić to poprawnie?

Jeśli chcesz to zrobić prawidłowo i w profesjonalny sposób, upewnij się, że Twój sos już jest gotowy. Miej także pod ręką masło.

Gdy makaron będzie gotowy, wyciągnij go chochelką i wrzuć bezpośrednio do garnka, w którym dochodzi sos. Dzięki temu nie pozbędziesz się w wszystkich wartości odżywczych makaronu. Zimną wodą wypłukujesz całą skrobię, dlatego tego lepiej unikać.

Gdy makaron jest już w sosie, dodaj do całości jeszcze chochlę wody z makaronu i mieszaj przez minutę.

Wyłącz palnik i dodaj jeszcze łyżkę masła i wszystko mieszaj przez minutę. Twoja potrawa będzie mieć cudowną kremową konsystencję.

Może Cię zainteresować