×

Po tym raporcie wiele produktów zawierających olej palmowy zostało wycofanych ze sprzedaży

Jak podaje BBC, jeden z największych marketów we Włoszech wstrzymał sprzedaż produktów zawierających olej palmowy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w maju 2016 roku wydał raport, w którym stwierdzono, że olej palmowy – składnik takich produktów jak Nutella, jest rakotwórczy. Nie wiadomo, dlaczego 8-miesięczne sprawozdanie dopiero teraz wywołuje panikę.

Reuters/Stefano Rellandini

Reuters/Stefano Rellandini

Raport stwierdza, że olej palmowy staje się rakotwórczy po rozgrzaniu powyżej 200°C. Chociaż konsumenci zazwyczaj spożywają go w temperaturze pokojowej, niektóre firmy podgrzewają olej palmowy do wysokich temperatur w celu wypalenia jego naturalnego czerwonego zabarwienia i neutralizacji jego zapachu.

Ferrero, producent Nutelli, wydał oświadczenie, w którym stwierdza, że procesy przemysłowe, które wykorzystywane są w produkcji kremu, nie narażają konsumentów na niebezpieczeństwo.

Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella, które pojawiło się w mediach:

  • Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
  • Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
  • Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
  • Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności(EFSA).
  • W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Więcej informacji znajdziesz w treści oświadczenia na stronie producenta.

Raport EFSA nie stwierdza jednoznacznie, czy powinniśmy przestać spożywać olej palmowy.

W celu wyciągnięcia takich wniosków potrzebne są dalsze badania. Mimo to, kilka sieci supermarketów postanowiło wprowadzić działania zapobiegawcze.

Spożywanie kremu czekoladowo-orzechowego swoją historią sięga do czasów II Wojny Światowej. Wtedy był sprzedawany w większości jako tani, pożywny produkt do smarowania grzanek. Jednak prawdziwa ekspansja produktu rozpoczęła się w USA w 1980 roku i szybko zdobyła zwolenników. Początkowo amerykańscy konsumenci używali go bardziej jako deser czy polewę, ale dane na wykresie poniżej pokazują jak te nawyki zmieniły się przez lata. Podane dane odzwierciedlają również zwyczaje europejskie.

Choć zawartość oleju palmowego w Nutelli sięga 30%, wszystko wskazuje na to, że proces obróbki tego składnika jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia i nie powinniśmy się obawiać spożywania tego czekoladowo-orzechowego smakołyka. A Ty co sądzisz o raporcie? Swoją opinią podziel się z nami w komentarzu!

Może Cię zainteresować