,

UWAGA: Nigdy nie podgrzewaj żadnego z tych 7 produktów w mikrofali. To może Cię nawet zabić!

Gadżety kuchenne, takie jak kuchenki mikrofalowe, piekarniki czy miksery, sprawiają, że gotowanie jest dużo łatwiejsze i o wiele szybsze niż metody sprzed lat. Już nie pieczemy posiłków nad ogniskiem i nie rozdrabniamy przypraw przy pomocy tłuczka. We wszystkim pomagają nam nowoczesne urządzenia kuchenne.

Jednym z takich „ułatwiających życie” wynalazków jest kuchenka mikrofalowa. Dzięki niej możliwe jest pieczenie, gotowanie czy podgrzewanie jedzenia w ciągu kilku minut, a nawet sekund – magia! Korzystamy z niej choć wiemy, że metoda działania „mikrofali” nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Ale to nie wszystko – istnieją pokarmy, których nie wolno podgrzewać w mikrofalówce!

1. Kurczak

chicken food photo

Podgrzewanie już przygotowanego kurczaka w mikrofalówce np. następnego dnia, może spowodować zmiany jego naturalnych struktur białkowych, co może być niebezpieczne dla zdrowia i przewodu pokarmowego. Jeśli musisz go podgrzać, upewnij się, że odbywa się to w niskiej temperaturze i niedługo.

2. Grzyby

mushroom photo

Grzyby mogą powodować niestrawność, a nawet przyczynić się do problemów z sercem. Nie podgrzewaj ich ponownie i usuwaj je z żywności, którą wkładasz do mikrofalówki.

3. Ziemniaki

potatoes photo

Podgrzewanie ziemniaków w mikrofalówce niszczy niemal wszystkie podstawowe składniki odżywcze tego warzywa. Co gorsze, może przyczynić się do rozwoju szkodliwych substancji chemicznych.

4. Jaja

Eggs photo

Gotowane, jajecznica albo jajka sadzone – kiedy ponownie wprowadzisz je w wysoką temperaturę mogą przekształcić się w coś śmiertelnie niejadalnego.

5. Szpinak

spinach photo

„Naładowany” ważnymi składnikami odżywczymi szpinak zawiera również naturalne azotany. Po powtórnym podgrzewaniu zamieniają się one w azotyny, które w naszych organizmach wyzwalają komórki nowotworowe. Jedz szpinak zaraz po przygotowaniu, tak by żadne resztki nie zostały podgrzane.

6. Seler

celery photo
Źródło: I Should Be Folding Laundry

Podobnie jak szpinak, również seler ma azotany, które po podgrzaniu mogą stać się przyczyną raka. Więc pamiętaj – nie podgrzewaj go powtórnie!

7. Buraki

beets photo

Na ogół najlepiej spożywać je po wstępnym przygotowaniu. Podgrzewanie zabija ich bogate składniki odżywcze, a nawet sprawia, że stają się niejadalne i rakotwórcze.

Czy kiedykolwiek podgrzewałeś, któryś z tych produktów w kuchence mikrofalowej? Koniecznie daj nam znać w komentarzach i podziel się tą informacją z przyjaciółmi na Facebooku!

Źródło i fotografie: curejoy.com

DODAJ KOMENTARZ