,

Muszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie muszli makaronowych nadziewanych farszem z trzech serów.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki sera ricotta
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera + dodatkowy do posypania
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 13 ugotowanych al dente muszli makaronowych
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

2. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj śmietanę kremówkę. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj parmezan i pieprz. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. 2/3 powstałej mieszanki rozsmaruj w naczyniu żaroodpornym.

3. Do każdej muszli nałóż przygotowaną wcześniej mieszankę z ricotty, jajka, sera żółtego i przypraw.

4. Muszle rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich nałóż odłożoną mieszankę masła, śmietany i parmezanu. Na koniec posyp muszle z wierzchu startym żółtym serem. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 10 minut.

5. Po 10 minutach wyjmij muszle z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

DODAJ KOMENTARZ