×

14 mitów na temat żywności, w które wierzy większość ludzi. Nie mają nic wspólnego z prawdą

Często słyszymy, że jedzenie po 18 jest złe dla zdrowia i że należy pić przynajmniej 8 szklanek wody dziennie.

Część z tych rzeczy to jednak mity lub reguły, które należy dopasować do trybu życia. Postanowiliśmy więc obalić niektóre z najpopularniejszych przekonań dotyczących tego, co jest zdrowe, a co nie. Niektóre wierzenia są totalną bzdurą!

W drewnianych deskach do krojenia gromadzą się bakterie

Każdy przyrząd kuchenny należy zdezynfekować i dokładnie czyścić. Nie istnieją deski do krojenia, które są kompletnie antybakteryjne.

Słona woda gotuje się szybciej

Chemia z kolei udowadnia, że jest dokładnie odwrotnie. Bez względu ile soli wsypiemy do wody, tempo gotowania nie zmieni się.

Jajka podwyższają poziom cholesterolu

Poziom cholesterolu podnosi się przez tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Jajka zawierają śladowe ilości wspomnianych substancji. Z drugiej strony w jajkach zawarte są unikalne antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Aluminiowe naczynia wydzielają toksyny powodujące Alzheimera

Naukowcy dowiedli, że aluminium jest przetwarzane przez nerki. Z kolei nie ma dowodów, że element w jakikolwiek sposób przyczynia się do powstawania Alzheimera.

Napoje energetyczne dodają energii

Cukier dodaje energii na krótko, a kofeina zapobiega senności. Jednakże obydwie substancje nie dodają energii, a po prostu przyczyniają się do otyłości i bezsenności.

Smażone jedzenie powoduje atak serca

Naukowcy nie znaleźli żadnych dowodów, że smażone jedzenie faktycznie przyczynia się do ataków serca.

Powinno się jeść często, ale małe porcje

Taka dieta jest po prostu efektywna dla naszego organizmu, gdyż dłużej jesteśmy syci i unikamy przejadania się. Jednak spożywanie posiłków w ten sposób nie ma wpływu na utratę wagi.

Witamina C chroni przez przeziębieniami

Nie ma żadnych dowodów, które mogłyby to potwierdzić.

Kawa jest szkodliwa dla serca

W zasadzie jest zupełnie odwrotnie. U miłośników kawy ryzyko zawału serca jest 25% mniejsze niż u jej przeciwników.

Marchewki są zdrowe tylko jedzone surowe

W rzeczywistości gotowane marchewki są znacznie zdrowsze. Gotowanie uwalnia przeciwutleniacze.

Skórka to najbardziej kaloryczna część kurczaka

W zależności od tego, jaką ilością tłuszczu została nasmarowana. Jednak kurczak powinien być gotowany lub pieczony wraz ze skórką, gdyż sprawi, że mięso będzie soczyste.

Gazowane napoje są niezdrowe

To tyczy się tylko ciężkich napojów z dużą dawką cukru.

Ostre przyprawy powodują wrzody żołądka

Ostre przyprawy mogą wywołać dyskomfort, który mylony jest z objawami wrzodów. Jednak przyprawy w żaden sposób nie przyczyniają się do ich powstawania.

Alkohol zabija szare komórki

Badania wykazały, że osoby, które spożywają duże ilości alkoholu mają taką samą ilość komórek jak abstynenci.

Może Cię zainteresować