Po zobaczeniu tego przepisu na pierś z kurczaka, już nigdy więcej nie przyrządzisz jej w inny sposób

W tym artykule chciałabym pokazać ci jeden z moich ulubionych przepisów na pierś z kurczaka. Jest bardzo prosty, za to efekt powala na kolana!

Będzie to pierś z kurczaka w stylu Hasselback – nadziewana szpinakiem i serem. Wygląda zjawiskowo, ale zapewniam cię, że smakuje jeszcze lepiej.

A więc do dzieła! Dokładny przepis znajdziesz poniżej :)

kurczak-1

Udostępnij

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 50 g sera ricotta
  • 2 piersi z kurczaka
  • 20 g startego sera cheddar
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 3-5 minut, a następnie dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 30-60 sekund, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

kurczak-2

Udostępnij

2. Każdą pierś z kurczaka ponacinaj w ten sposób.

kurczak-3

Udostępnij

3. Do powstałych szczelin nałóż przygotowany wcześniej farsz.

kurczak-4

Udostępnij

4. Umieść piersi w naczyniu żaroodpornym i przypraw je solą, pieprzem i papryką w proszku. (ilość przypraw według własnego uznania)

kurczak-5

Udostępnij

5. Każdą pierś posyp z wierzchu startym serem cheddar. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez 25 minut.

kurczak-6

Udostępnij

Po upływie tego czasu, wyjmij gotowe danie z piekarnika.

kurczak-7

Udostępnij

Cały przepis możesz obejrzeć również na wideo:

Kurczak + szpinak + ser? To chyba najlepsze połączenie na świecie! <3 Tak przyrządzone danie wygląda zjawiskowo, ale jego smak przebija wszystko :D Pyszności!

Publié par Pyszności sur lundi 5 septembre 2016