,

Większość ludzi przechowuje jajka w lodówce. Niektórzy uważają, że to duży błąd!

Jedną z najlepszych i najbardziej pożywnych potraw jest jajko. Reprezentuje ono potęgę odżywiania, ponieważ zawiera białko, czyli podstawowy budulec organizmu, 18 różnych witaminami i minerałów oraz beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV-A i UV-B.

Ludzie na całym świecie kochają jajka i przygotowują je na różne sposoby. Są one bardzo łatwe do przygotowania oraz zdrowe i pożywne.

Z tych powodów mamy tendencję do kupowania większej ilości jaj, a następnie przechowywania ich w lodówce. Ostatnio jednak na niektórych forach pojawiła się debata na temat tego, czy powinniśmy schłodzić jajka, czy nie…

Gdzie przechowywać jajka?

Ci, którzy nie schładzają jaj, ryzykują rozwojem bakterii z rodzaju Salmonella. Według Journal of Food Protection, wchłanianie salmonelli z jajka jest bardziej prawdopodobne w przypadku niechłodzonych jaj.

Mimo to, istnieje wiele środków ochronnych podejmowanych w celu zwalczania salmonelli, takich jak kontrole, mycie i śledzenie warunków przewozu jaj od dostawcy do sklepu. W Europie większość kurcząt zaszczepiona jest przeciwko tej bakterii, co oznacza, że ​​nie ma potrzeby, aby się tym martwić. Według FDA, szczepionki są dość skutecznym elementem programu zapobiegania Salmonelli.

https://pixabay.com/photo-944495/

Należy jednak pamiętać, że jaja zawsze należy traktować jako produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki i warto je chronić przed światłem, przed wilgocią oraz zbyt wysoką temperaturą.

Źródło: non-stophealthy.com | Fotografie: non-stophealthy.com

DODAJ KOMENTARZ

Zobacz komentarze