13 szokujących faktów o daniach instant. Może nie zdajesz sobie sprawy, ale one pustoszą Twój organizm
W ciągu dnia zazwyczaj jesteśmy zajęci wypełnianiem długiej listy obowiązków. Gdy przychodzi pora obiadu lub kolacji, nie jesteśmy w stanie wykrzesać z siebie zbyt dużo energii na przygotowanie zdrowego posiłku. Z pomocą przychodzą nam dania instant.
Wszystko co trzeba zrobić to zalać je wodą, odczekać dwie minuty i jedzenie gotowe. Oprócz tego, że są wygodne, są również tanie. Jednak jak się okazuje, są także bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Oto dlaczego:
1. Konserwanty
Makarony instant mają długi okres przydatności. Wszystko dzięki konserwantom takim jak: TBHQ, który jest produktem ubocznym ropy naftowej. Dzięki temu składnikowi, makaron dłużej zachowuje świeżość. Choć stosowany w niewielkich ilościach, nadal jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.
2. Mogą powodować syndrom metaboliczny
Jedzenie dań instant dwa razy w tygodniu lub więcej zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Jest to choroba związana z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem krwi, nadmiarem tkanki tłuszczowej i wysokim poziomem cukru. Wszystko to zwiększa ryzyko cukrzycy, udaru i chorób serca.
3. Sód
Część tego co sprawia, że noodle są tak pyszne to duża ilość sodu. To z kolei może prowadzić do uszkodzenia nerek, chorób serca i wielu innych problemów zdrowotnych.
4. Brak składników odżywczych
Makaron instant wchłania substancje odżywcze, szczególnie u małych dzieci poniżej piątego roku życia.
5. Ćwiczenia
Nawet prowadząc aktywny tryb życia i sporo ćwicząc nie zauważysz efektów jeśli spożywasz dania instant kilka razy w tygodniu. Niestety, taki właśnie mają wpływ na nasze ciało.
6. Ciąża
Kobiety w ciąży, które spożywają dania instant ryzykują poronieniem.
7. Węglowodany
Makaron instant jest wykonany z bielonej mąki pszennej. Jest to przetworzony produkt bez jakichkolwiek wartości odżywczych o wysokiej zawartości węglowodanów.
8. Otyłość
Wysoka zawartość cukru, soli, oleju roślinnego i środków aromatyzujących sprawia, że spożywanie produktów instant prowadzi do nadwagi i otyłości. Dokładnie jak fast food.
9. Utrata włosów
Duża ilość chemikaliów często jest przyczyną wypadania włosów u osób, które nie stronią od dań instant.
10. Glutaminian sodu
Nazywany również MSG, można go znaleźć niemal w każdym przetworzonym produkcie i jest środkiem wzmacniającym smak. Wiele osób jest na niego uczulonych i objawia się to bólami głowy, wysypkami i niestrawnością. Badania również wykazały, że MSG jest związany z zachorowalnością na Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniem zanikowym bocznym.
11. Wzdęcia
Kolejny efekt uboczny wynikający z częstego spożywania dań instant.
12. Problemy z trawieniem
Domowy makaron jesteśmy w stanie strawić w ciągu dwóch godzin. Przetworzony, cóż, znacznie dłużej.
13. Glikol propylenowy
Jest to produkt syntetyczny, który zazwyczaj znajdujemy w szamponach do włosów. Ten sam składnik w kosmetykach i żywności? Właśnie tak, nasz organizm wchłania glikol propylenowy, a tym samym osłabia układ odpornościowy, uszkadza wątrobę, nerki i serce.