×

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową, biszkoptami i bananami

Poniżej znajdziesz przepis na przyrządzenie ciasta bez pieczenia z masą budyniową, biszkoptami i bananami.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kilka bananów pokrojonych w plastry
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. W garnku podgrzej 2 szklanki mleka, a następnie dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru.

2. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą budyń, żółtka, mąkę i 1 szklankę mleka.

3. Do garnka dodaj zawartość miski. Podgrzewaj cały czas mieszając, tak długo, aż masa stanie się gęsta.

4. Za pomocą miksera ubij miękkie masło, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj masę budyniową. Kiedy masa będzie jednolita, wyłącz mikser.

5. Dokładnie zmiksuj ze sobą pokruszone herbatniki, roztopione masło i cukier puder. Uzyskaną masę przełóż do blaszki i wygładź wierzch.

6. Na spodzie wyłóż połowę masy budyniowej. Następnie ułóż plastry banana.

7. Wyłóż biszkopty oraz drugą połowę masy budyniowej.

8. Pozostałe biszkopty pokrusz i posyp nimi wierzch ciasta. Włóż blaszkę do lodówki na 6 godzin.

9. Po 6 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój ciasto na kawałki. Każdy kawałek polej z wierzchu bitą śmietaną. Jeżeli masz ochotę możesz dodać na wierzch po plastrze banana oraz biszkopcie.

 I gotowe!

Smacznego!

 

Może Cię zainteresować