Ciasto bez pieczenia z masą budyniową, biszkoptami i bananami
Poniżej znajdziesz przepis na przyrządzenie ciasta bez pieczenia z masą budyniową, biszkoptami i bananami.
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 10 łyżek cukru
- 40 g cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka miękkiego masła
- 2 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- kilka bananów pokrojonych w plastry
- 1 opakowanie biszkoptów
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzej 2 szklanki mleka, a następnie dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru.
2. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą budyń, żółtka, mąkę i 1 szklankę mleka.
3. Do garnka dodaj zawartość miski. Podgrzewaj cały czas mieszając, tak długo, aż masa stanie się gęsta.
4. Za pomocą miksera ubij miękkie masło, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj masę budyniową. Kiedy masa będzie jednolita, wyłącz mikser.
5. Dokładnie zmiksuj ze sobą pokruszone herbatniki, roztopione masło i cukier puder. Uzyskaną masę przełóż do blaszki i wygładź wierzch.
6. Na spodzie wyłóż połowę masy budyniowej. Następnie ułóż plastry banana.
7. Wyłóż biszkopty oraz drugą połowę masy budyniowej.
8. Pozostałe biszkopty pokrusz i posyp nimi wierzch ciasta. Włóż blaszkę do lodówki na 6 godzin.
9. Po 6 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój ciasto na kawałki. Każdy kawałek polej z wierzchu bitą śmietaną. Jeżeli masz ochotę możesz dodać na wierzch po plastrze banana oraz biszkopcie.
I gotowe!
Smacznego!