Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Pizza. Czy jest wśród Was ktoś, kto jej nie lubi? Ktoś, kto za nią nie przepada? Jeśli nawet tak, to z pewnością są to nieliczne wyjątki!

Dziś mamy dla Was fantastyczny przepis na ciasto na pizze – jego autorką jest sama Magda Gessler. Jest pyszne i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.

W czym tkwi jego niezwykłość?

Kiedy wszystko zrobi się tak, jak należy, będzie lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone po bokach. A chyba właśnie takie jest najlepsze, prawda?

Udostępnij

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 340 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki oliwy

Udostępnij

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
  3. Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na blacie oprószonym mąką, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
  4. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
  5. Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby mogło rosnąć (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
  6. Nagrzej piekarnik do 230ºC.
  7. Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
  8. Z kul uformuj placki o średnicy około 30 centymetrów.
  9. Piecz przez 10 – 15 minut z ulubionymi dodatkami.

Prawda, że proste? Smacznego!